четвер, 03 січня 2008 17:11

У Кенії поновилися сутички: є загиблі (ФОТО)
6

У Кенії поновилися вуличні сутички, викликані підсумками минулих виборів глави держави. Опозиція влаштувала альтернативну інавгурацію свого лідера, яка завершилася новими жертвами.

Тисячі прихильників лідера опозиції Раїли Одінги вийшли в четвер на вулиці Найробі для того, щоб взяти участь в альтернативній церемонії інавгурації в парку Ухуру, забороненій урядом. Для розгону демонстрантів поліція використовувала сльозоточивий газ і водні гармати, а також стріляла в повітря. За словами очевидців, в результаті сутичок декілька людей загинули.

Хвилювання не вщухли навіть після того, як Раїла Одінга оголосив, що акція переноситься на 8 січня. Демонстранти заблокували дороги в центрі міста і спалили декілька десятків машин.

Не менш небезпечна ситуація склалася і в місті Кісуму на заході країни, що вважається рідним для лідера опозиції. За даними телебачення, демонстранти чинили серйозний опір поліції, що намагається увійти до центру міста. Інформації про жертв зіткнень поки не надходило.

Генеральний прокурор Кенії закликав до проведення незалежного розслідування ходу голосування і підсумків президентських виборів .

"Несподіваний заклик" генпрокурора країни Амоса Вако прозвучав на тлі повідомлень про те, що до фальсифікацій вдавалися обидві сторони, передає британський телеканал SkyNews.

В четвер Євросоюз і США обговорять кандидатуру спільного посередника, якому буде доручена місія врегулювання в Кенії. На даний час верховний представник ЄС із зовнішньої політики та безпеки Хавьєр Солана вже провів телефонні переговори з держсекретарем США Кондолізою Райс. Вони закликали ворогуючі сили Кенії дійти згоди "з метою створення коаліційного уряду".

Нагадаємо, що після оголошення глави держави Мваї Кібакі про свою перемогу на виборах, що пройшли 27 грудня, в країні вже загинули більше 340 людей, а 100 тисяч стали біженцями за даними кенійського Червоного хреста. Обидві сторони звинуватили один одного в геноциді, повідомляє ІТАР-ТАСС.

Зараз ви читаєте новину «У Кенії поновилися сутички: є загиблі (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі