понеділок, 20 листопада 2017 17:28

У КДБ Білорусі пояснили, чому затримали українського журналіста

У КДБ Білорусі пояснили, чому затримали українського журналіста
Власний корреспондент "Українського радіо" Павло Шаройко, якого звинувачують у шпигунстві в Білорусі / фото: unian

Комітет державної безпеки Білорусі заявляє, що має "переконливі докази шпигунської діяльності" затриманого українського журналіста Павла Шаройка.

Він займався створенням в країні агентурної мережі, повідомив на брифінгу Дмитро Побеждін, представник КДБ Білорусі.

"Шаройко визнав, що є співробітником кадрового апарату військової розвідки, який працює під прикриттям, а також своє військове звання – полковник. Підтвердив, що координацію його розвідувальної діяльності здійснював співробітник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Ігор Скворцов, який діяв під прикриттям посади радника посольства України в Білорусі. За діяльність несумісну з дипломатичним статусом Скворцова оголошено персоною нон ґрата", – повідомив представник КДБ РБ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Документ з грифом "Таємно": з'явились деталі затримання журналіста у Білорусі

КДБ затримав Шаройка нібито на гарячому 25 жовтня.

"З урахуванням досвіду його роботи в якості керівника прес-служби ГУР Міноборони для прикриття йому визначена посада кореспондента громадської національної ТРК "Україна". У Білорусі Шаройко створив агентурну мережу з числа громадян Республіки Білорусь, які за грошову винагороду виконували його завдання зі збору відомостей розвідувального характеру у військово-політичній сфері", – заявив представник КДБ.

Щодо Шаройка порушили кримінальну справу за статтею "шпигунство", і ухвалили рішення про застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою. Під час обшуку у затриманого нібито виявили копії розвідувальних донесень, спрямованих ним раніше в центр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Білорусі затримали ще одного українця: подробиці

При збиранні секретних матеріалів затриманий громадянин Республіки Білорусь, який здійснював шпигунську діяльність на користь України.

Кореспондента "Українського радіо" Павла Шаройка затримали 17 листопада за підозрою у шпигунстві. Перед цим близько 2 тижнів Шаройко не виходив на зв'язок. Усі спроби редакції додзвонитися до нього та його родичів не давали результату. Без відповіді залишалися повідомлення редакції, надіслані електронною поштою та через інші інтернет-засоби комунікації.

Раніше за невідомих обставин у Гомелі зник українець Павло Гриб. Пізніше він знайшовся у СІЗО Краснодару в РФ, де його утримують за підозрою у тероризмі.

Зараз ви читаєте новину «У КДБ Білорусі пояснили, чому затримали українського журналіста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі