четвер, 24 грудня 2009 13:45

У Каліфорнії знайшли найстарішу рослину на Землі (ФОТО)

Американським біологам вдалося виявити найдавнішу рослину на Землі. Нею виявився дуб, вік якого за оцінками експертів складає близько 13 тисяч років. Стаття вчених з"явилася в журналі , а її короткий виклад наводить газета The Daily Mail.

У рамках роботи біологів цікавили ізольовані популяції виду Quercus palmeri (дуб Палмера), який відрізняється від звичних дубів. Даний вид нагадує за зовнішнім виглядом чагарник.

Аналіз однієї з популяцій цього дуба, який росте у віддаленому гірському регіоні Каліфорнії, дозволив визначити, що всі рослини цього регіону з"явилися в результаті безстатевого розмноження, тобто фактично можуть вважатися однією рослиною.

Подальше спостереження дозволило встановити, що колонія Q. palmeri виникла тут за часів пізнього плейстоцену - періоду, який закінчився приблизно 12 тисяч років тому.

Багато хто і раніше припускав, що деякі з ізольованих популяцій можуть бути досить старими, однак тепер це нарешті вдалося довести. Учені підкреслюють, що, коли рослина тільки з"явилося, в цьому регіоні було досить холодно, тому дуб зміг вижити тільки завдяки інтенсивному безстатевому розмноженню.

Зовсім недавно вченим вдалося знайти найстародавнішу сільськогосподарську культуру Північної Америки. Нею виявився звичайний гарбуз. Прямий радіовуглецевий аналіз показав, що вік знайденого насіння цієї рослини - 10 тисяч років. Крім цього, знайшли арахіс і бавовну, вік яких складав 8,5 і 6 тисяч років відповідно.

Зараз ви читаєте новину «У Каліфорнії знайшли найстарішу рослину на Землі (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі