четвер, 18 вересня 2008 09:13

У Ізраїлі уряд удруге очолить жінка

Міністр закордонних справ Ізраїлю Ципі Лівні в четвер була офіційно визнана переможцем на виборах голови правлячої партії "Кадіма", якому належить стати новим прем"єром-міністром країни, собщаєт РІА Новости.

У заяві партії мовиться, що Ципі Лівні взяла перемогу в голосуванні набравши 43,1% голосів проти 42% у свого головного супротивника міністра транспорту Шауля Мофаза.

Результат Лівні виявився достатнім, щоб уникнути другого туру виборів.

Опинившись в центрі корупційного скандалу, діючий прем"єр-міністр і голова "Кадіми" Ехуд Ольмерт брати участь в "праймеріз" не почав і пообіцяв поступитися переможцеві своїми повноваженнями.

Поки неясно, коли саме він подасть у відставку, багато політиків і журналістів вважають, що не раніше, ніж через місяць. При цьому автоматично успадкувати прем"єрське крісло Лівні не зможе - їй належить наново сколочувати правлячу коаліцію і добиватися підтримки парламентської більшості.

Процес політичного торгу може розтягнутися на тижні і навіть місяці, протягом яких пост прем"єра як і раніше залишиться за Ольмертом. Якщо Лівні протягом 42 днів не вдасться створити свій уряд, вірогідне скликання загальних виборів, на підготовку яких відводиться до 90 днів. Ольмерт залишиться прем"єром до тих пір, поки в країні не з"явиться новий уряд.

Рішення про скликання "праймеріз" правляча партія ухвалила під тиском коаліційних партнерів після того, як проти Ольмерта було почато поліцейське розслідування за підозрою в незаконному отриманні крупних грошових сум від американського бізнесмена і привласненні засобів, виділених державою і спонсорами на робочі поїздки.

Минулого тижня поліція рекомендувала генпрокуратурі пред"явити прем"єр-міністрові звинувачення в корупції і шахрайстві.

Зараз ви читаєте новину «У Ізраїлі уряд удруге очолить жінка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі