четвер, 13 березня 2008 10:45

У Ірані настав "день тиші" перед виборами до парламенту

У Ірані в четвер настав "день тиші" перед проведенням виборів у меджліс (парламент) восьмого скликання, передає кореспондент РИА "Новости".

З 08:00 за місцевим часом і до закриття в п"ятницю о 18:00 виборчих дільниць на всій території Ірану заборонена будь-яка передвиборна агітація.

Вибори в законодавчий орган Ісламської Республіки почнуться в п"ятницю о 08:00 за місцевим часом. З майже 70-мільйонного населення країни в голосуванні зможуть взяти участь близько 43,8 мільйонів іранців, що мають право голосу.

Реєстрація кандидатів для участі у виборах в меджліс восьмого скликання стартувала на початку січня. Виконавчі комітети МВС Ірану не допустили до участі в них близько 3 тисяч кандидатів з майже 7 600 зареєстрованих раніше претендентів на отримання депутатського мандата. Більшість не допущених до виборів – прихильники реформістських політичних сил на чолі з колишнім президентом Ірану Мохаммадом Хатінамі та екс-спікером меджлісу шостого скликання Мехді Кяррубі. "Компетентність" відсіяних кандидатів не була підтверджена однією з належних державних структур: міністерством інформації (безпеки), Силами охорони правопорядку Ірану, судовими органами і органами ЗАГС.

Після хвилі критики з боку представників реформаторів і помірних консерваторів влада Ірану переглянула своє рішення і допустила до виборів кількасот людей.

На початку березня Наглядова рада (НР), орган державної влади, який підкоряється безпосередньо духовному лідерові Ірану і главі держави аятолі Алі Хаменєї (у його склад входять 12 видних шиїтських богословів і правознавців), затвердила підсумковий список кандидатур для участі у виборчій кампанії. Всього схвалення НР отримали близько 4,5 тисяч претендентів, які змагатимуться за 290 місць у органі законодавчої влади Ісламської Республіки.

Основні політичні течії, що беруть участь у виборах, представлені консерваторами, реформаторами і незалежними кандидатами.

Консервативне крило напередодні виборів консолідувалося в "Об"єднаний фронт консерваторів" (ОФК), що висунув виборчий список, в якому більшість становлять прихильники нинішнього іранського президента-неоконсерватора Махмуда Ахмадінежада. З іншим списком виступила "Широка коаліція консерваторів", що об"єднала представників помірних консервативних кіл, проте він має багато спільних кандидатів з ОФК.

Від консерваторів до майбутнього парламенту балотуються такі видні політичні "важкоатлети", як спікер нинішнього парламенту Голямалі Хаддад Адель, віце-спікер Мохаммад Реза Бахонар, а також колишній секретар Вищої ради національної безпеки Ірану Алі Ларіджані.

Реформатори виступають за проведення соціальних і економічних реформ в Ірані, а також налагодження відносин із Заходом без шкоди національним інтересам країни. Через розбіжності, вони не змогли домовитися про висунення єдиного списку і беруть участь у виборах нарізно. Найбільш авторитетними силами з них є Партія національної довіри (глава Кяррубі) і Коаліція реформаторів (прихильники Хатінамі).

За прогнозами місцевих спостерігачів, консерваторам вдасться зберегти контроль над парламентом Ірану, проте в новому його складі буде вже менше прихильників Ахмадінежада.

Реформатори, як вони самі визнають, мають мінімальні шанси, оскільки велика частина їх кандидатів була дискваліфікована владою на етапі реєстрації претендентів на депутатський мандат. За оцінками експертів, у кращому разі прихильники реформ можуть розраховувати на 20% місць у законодавчому органі країни.

Багато представників помірних консерваторів, а також реформатори перед виборами критикували економічну політику президента Ірану і його жорсткий курс, направлений на протистояння зі світовою спільнотою в ситуації довкола іранської ядерної програми. Це протистояння призвело до ухвалення Радою безпеки ООН останніми роками трьох резолюцій, що передбачають санкції проти ракетної та ядерної програм Ірану.

Підсумки виборів стануть індикатором політичних уподобань іранців напередодні президентських виборів, проведення яких намічене на літо 2009 року, повідомляє "Подробности".

Зараз ви читаєте новину «У Ірані настав "день тиші" перед виборами до парламенту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі