середа, 30 січня 2008 11:52

У Індії відзначають річницю загибелі Ганді

Індія відзначає 60-у річницю загибелі ідеолога національно-визвольної боротьби і послідовного прихильника ненасильницької боротьби за незалежність Махатми Ганді, який став жертвою фанатика індуїста.

По всій країні проходять пам"ятні заходи, пов"язані з життям і смертю Мохандаса Карамчанда Ганді, якого за його принциповість і прихильність ідеалам сучасники прозвали "Великою душею" – Махатмою.

Махатма загинув 30 січня 1948 року від руки фанатика, що вважав, що Ганді робить забагато поступок індійським мусульманам у Нью-Делі.

Влада Делі зі сторінок газет закликала індійців пригадати про заповіт Ганді не вживати алкоголь. Керівництво партії "Індійський національний конгрес" добивається від своїх членів, щоб вони носили тільки домотканий одяг, як заповідав Махатма.

На місці його загибелі на вулиці 30 січня в середу пройшла традиційна пам"ятна церемонія за участю вищого керівництва країни, на якій були присутні гості з-за кордону.

Крім того, цього дня будуть розвіяні над Аравійським морем залишки праху Махатми, які до останнього часу зберігав Бхарат Нараян, що проживає в Об"єднаних арабських еміратах, а потім передав урну, отриману їм від батьків, у будинок-музей Ганді в місті Мумбаї на заході Індії.

Численні урни з прахом "батька нації" були направлені в різні частини країни і розвіяні 12 лютого 1948 року над річками і озерами, проте в ряді випадків послідовники Махатми вирішили залишити прах на пам"ять. У 1997 році одну з таких урн виявили в банківській комірці в Індії і прах з неї розвіяли.

Махатма Ганді народився 2 жовтня 1869 року в місті Порбандар на узбережжі Аравійського моря. Здобувши освіту юриста в Англії, він довгий час працював у Південній Африці, де почав боротьбу проти зростання нерівності стосовнол індійських поселенців. Він вірив, що насильство породжує ще більше насильства, і проголосив своїм принципом "ахімсу" – ненасильницьку боротьбу з тиранією і несправедливістю.

Основним знаряддям такої боротьби – "ахімси" – сталі акції громадянської непокори. Одним з найяскравіших її етапів став "Соляний марш" в Індії за скасування введеного британцями податку на видобуток соли індійцями в їх власній країні. Тисячі людей весною 1930 року пішли за Ганді до узбережжя Аравійського моря. Досягнувши берега, Ганді взяв у руки жменю солоного ґрунту і випарував воду в казанку.

"Цим я потрясаю основи Британської імперії", – промовив тоді Ганді.

Масштаб акцій громадянської непокори наростав як снігова куля, і за 17 років Індія отримала незалежність від Британської Імперії.

Завдяки своїй рішучості і безкомпромісності в непротивленні злу насильством, Ганді здобув популярність у всьому світі. День народження Махатми, 2 жовтня, відзначається як Міжнародний день ненасильства, а в Індії він отримав статус національного свята, повідомляє РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «У Індії відзначають річницю загибелі Ганді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі