пʼятниця, 08 травня 2009 13:38

У Харкові зібрали першу вітчизняну систему залпового вогню

У Харкові зібрали першу вітчизняну систему залпового вогню

Харківські оборонні підприємства завершили складання першого дослідного зразка бойової машини для ведення точного залпового реактивного вогню БМ-21 К.

Як повідомили у регіональному медіа-центрі Міноборони України, БМ-21 К створений на основі модернізації попереднього зразка озброєння БМ-21 "Град".

Машина є повністю українським винаходом: вона складена з деталей вітчизняного виробника і одержала назву першої національної системи ведення залпового реактивного вогню.

БМ-21 К створена Держпідприємством Міноборони України "110-ий Харківський автомобільний ремонтний завод" (ХАРЗ) спільно з Казенним підприємством "Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. Морозова" (ХКБМ).

Цього літа машина пройде державні випробування на військовому полігоні у Львівській області. Після цього буде налагоджено її серійне виробництво.

За словами директора ХАРЗ Валерія Корецького, робота зі створення БМ-21 К була розпочата у 2001 р. "Нашими працівниками і конструкторами ХКБМ, - сказав він, - було представлено декілька варіантів виготовлення техніки цього типу. Тоді ж і було вирішено поміняти російську автомобільну базу УРАЛ-375 на нашу КРАЗ-260 з 4-дверною кабіною підвищеного комфорту. Паралельно з нами роботу в цьому напрямі вели й інші підприємства і конструкторські бюро України".

У грудні 2008 р., після вивчення в Києві всіх результатів попередніх випробувань, на державному рівні було ухвалено рішення щодо остаточного виготовлення і проведення заводських випробувань нової реактивної системи в Харкові.

Експерти відзначають тактичні і спеціальні можливості нового зразка озброєння, а також те, що низька ціна приблизно в 1 млн. грн. роблять машину БМ-21 К вельми привабливою для замовників.

Потужність двигуна нової машини БМ-21 К, порівняно з "Градом", збільшена на 60 к.с. і становить 240 к.с, запас ходу зріс з 400 до 500 км. За рахунок дизельного двигуна підвищилося проходження по бездоріжжю. Істотним чинником є те, що кожному з п"яти членів екіпажа створені комфортабельні умови для роботи в бою. Раніше екіпаж розташовувався просто неба на рамі автомобіля і працював під дощем і при низькій температурі повітря. Кабіна нової машини обладнана кондиціонером і електрообігрівачем.

Головними перевагами БМ-21 К, за даними її творців, є збільшення від 20 до 40 км дальності точного ураження цілі, впровадження нової системи швидкої перезарядки, можливість ведення точного вогню з максимальною погрішністю 90 метрів на відстані 40 км, поява супутникової системи спостереження і наведення на об`єкт, а також підвищення керованості реактивними пострілами.

Як повідомлялося, харківський завод імені Малишева цього року починає серійне виробництво танків Т-84 "Оплот".

За матеріалами УНІАН, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У Харкові зібрали першу вітчизняну систему залпового вогню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі