вівторок, 16 жовтня 2007 14:22

У Аргентині знайдений скелет динозавра невідомого виду (ФОТО)

 

У Патагонії знайдені кістки динозавра, що належали представникові невідомого раніше виду, одному з найкрупніших відомих ящерів.

Проаналізувавши останки динозавра, учені з Аргентини і Бразилії звернули увагу на незвичайну будову шиї і прийшли до висновку, що знайдений новий вид, близький до іншого "аргентинського" виду, - мендозазавру.

Новий вид отримав ім"я Futalognkosaurus dukei: futa на арауканській (місцевій індіанській) мові означає "гігантський", lognko - "вождь" (gn читається приблизно як англійське ng). Друга частина назви дана на честь енергетичної компанії Duke, яка частково фінансувала розкопки. Вид відноситься до групи титанозаврів.

Скелет аргентинського футалонгкозавра - найбільший із знайдених. Скелет, перші кістки якого були виявлені ще у 2000 році, вдалося дуже добре відновити: приблизно на 70 відсотків. За оцінками учених, травоїдний ящір жив на території Патагонії 88 мільйонів років тому і досягав у довжину 32-34 метрів.

На тому ж місці розкопок було також виявлено безліч останків (понад тисячу зразків) інших видів динозаврів, риб, рослин. Дослідники вважають, що нові дані дають змогу  відновити фрагмент екосистеми праматерика Гондвани, повідомляє AP.

Зараз ви читаєте новину «У Аргентині знайдений скелет динозавра невідомого виду (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі