пʼятниця, 01 лютого 2008 09:32

Три мільйони фунтів виплатить Міноборони Великої Британії жертвам експериментів із зарином

Міністерство оборони Великої Британії виплатить три мільйони фунтів ветеранам, що брали участь в експериментах з дослідження властивостей нервово-паралітичного газу зарину.

Уряд приніс свої вибачення тим людям, чиє здоров"я постраждало в результаті участі в експериментах, що проводилися за часів Холодної війни (до 1989 року) у військовому дослідницькому центрі Портон Даун.

Багатьом з піддослідних говорили, що вони беруть участь у клінічних випробуваннях засобу від застуди. Натомість людей піддавали дії зарину в різних формах.

Ветерани довгий час добивалися компенсацій і офіційних вибачень від держави. Раніше Міністерство оборони лише одного разу пішло на подібний крок. У 2004 році компенсацію у розмірі 100 тисяч фунтів отримала сім"я інженера ВПС Рональда Меддісона, який загинув у результаті випробування на нім зарину. 20-річним Меддісону повідомили, що він бере участь в експерименті з лікування нежиті.

Обставини справи довгий час тримались у таємниці. За офіційною версією інженер загинув у результаті "нещасного випадку". У 2004 році слідство у цій справі поновили. Суд ухвалив, що Меддісона було вбито. Міністерство оборони спробувало оскаржити рішення суду, проте зазнало невдачі.

За класифікацією Радбезу ООН, зарин відноситься до зброї масового ураження. Його виробництво і накопичення заборонене Конвенцією про хімічну зброю, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Три мільйони фунтів виплатить Міноборони Великої Британії жертвам експериментів із зарином». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі