четвер, 21 січня 2016 08:00

Третій день протистоянь на Грушевського (21 січня)
7

Під ранок 21 січня "Беркут" пішов у штурм. Силовики стріляли в людей та закидували їх світлошумовими гранатами, знищили катапульту і частину барикад.

У відповідь у їхній бік полетіла бруківка та коктейлі Молотова.

 

Зі згорілих авто протестувальники спорудили нові барикади.

 

Зранку на Грушевського атаки припинилися. Пострілів та вибухів не чути - лише грюкіт щитів та церковні дзвони.

 

Зранку на місце сутичок прийшли священики і стали між кордоном правоохоронців та протестувальниками.

Священики читали молитви і закликали сторони до завершення конфлікту.

 

Протягом дня 21 січня опозиція агітувала силовиків переходити на бік мітингувальників. На Грушевського підігнали мікроавтобус із гучномовцем, із якого лунали заклики.

До "беркутівців" звернулася також молода активістка.

 

21 січня газети "Голос України" та "Урядовий кур'єр" опублікували "диктаторські закони".

 

"Тітушки" наводнили Київ. Загони самооборони упіймали двох молодиків і змусили просити вибачення в українського народу. Вони зізналися, що за винагороду їм доручили влаштовувати безлади і бити вітрини магазинів.

Фанати столичного "Динамо" закликали усіх "ультрасів" вступати в загони самооборони Майдану для захисту столиці від "тітушок".

"Ми звертаємося до всіх, хто ще не приєднався до оборони Києва від найманих гадів: збирайте на цю ніч екіпаж самооборони на авто.

Ми виходимо не за те, щоб нас взяли в Євросоюз, не за Юлю, Віталіка, Арсенія і Олежика... Не проти Росії і росіян! Ми виходимо за киян, за наше місто, за нашу країну, за нашу честь", - сказано у зверненні.

 

На заяву відреагували фанати "Дніпра", вони вирушили до Києва, щоб приєднатися до створюваних динамівцями загонів самооборони.

До патрулювання столиці також долучився лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук.

"Виїхали з друзями в центр. Не дамо виродкам бити вітрини, машини і людей! Це наше місто", - написав Вакарчук.

21 січня у Верховній Раді заявили про готовність до розгляду питання про введення в Україні надзвичайного стану.

Під вечір перемир'я між демонстрантами і силовиками закінчилося. У бік правоохоронців полетіло кілька "коктейлів Молотова", міліція відповідає пострілами.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун виступив із заявою щодо ситуації в Україні, в якій закликав сторони конфлікту до змістовного і всеохоплюючого діалогу.

"Він знову звертається до всіх зацікавлених сторін проявляти стриманість, уникати подальшої ескалації і насильства, і відстоювати демократичні принципи свободи вираження думок і мирних зібрань", - наголошується в заяві.

Президент міжнародної неурядової правозахисної організації Freedom House Девід Крамер закликав США і Євросоюз перейти до активних дій у вирішенні українського питання і ввести санкції проти влади країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Другий день "Вогнехреща" на Грушевського (20 січня)

Прем'єр-міністр України Микола Азаров дав інтерв'ю телеканалу "Росія 24", у якому звинуватив західні ЗМІ в необ'єктивності.

"Західні ЗМІ звертають увагу на один Майдан і не звертають на інший. А на іншому Майдані представлена вся Україна. Якщо подивитися географію, хто ж представляє київський Майдан, то ми там помітимо, що дуже мало людей із основних областей України. В основному це три області - Івано-Франківська, Львівська, Тернопільська. Усе. А на Майдані, який біля Верховної Ради - представлена вся Україна", - сказав Азаров.

Зараз ви читаєте новину «Третій день протистоянь на Грушевського (21 січня)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі