пʼятниця, 17 квітня 2020 20:23

Треба зменшити повноваження президента та зробити Україну самоврядною - Гайдай

Треба зменшити повноваження президента та зробити Україну самоврядною - Гайдай
Сергій Гайдай: Якщо перетворимось на державу самоврядних громад, не залежатимемо так сильно від того, хто сидить у президентському кріслі. Фото: Тарас Подолян

Варто змінити Конституцію і зробити Україну парламентською республікою. Більше того, треба проводити глибші зміни.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" говорить політтехнолог Сергій Гайдай.

"Україна має бути по-справжньому самоврядною. Владу будувати з регіонів. Якщо перетворимось на державу самоврядних громад, не залежатимемо так сильно від того, хто сидить у президентському кріслі. Медицина, освіта, рекреація, навіть суди повинні бути місцевими. А безпеку гарантуватиме муніципальна поліція. Самоврядування дає найвищу якість життя.
Кожна громада отримує можливість сформувати на базі парламенту окрему палату, де представлятиме інтереси своїх жителів. Українці - нація, що має історичну схильність приймати колективні рішення", - наголошує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Побачили те, що не було явним" - як криза проявила президента Зеленського

Така модель є в більшості європейських країн і працює ефективно, каже він.

"Наприклад, у Швейцарії - 22 кантони, які формують місцеве середовище. Центральна влада відповідає тільки за дотримання конституції. Головний її елемент - парламент.
Не обов'язково повністю скасовувати посаду президента. У Грузії відбулися подібні зміни. Президент залишився, але повнота влади перейшла до прем'єр-міністра.
В Україні ця реформа назріла. Верховна Рада сьогодні не є інституцією, яка формує правила життя країни. Це - біржа, де зустрічаються фінансово-промислові угрупування й домовляються про експлуатацію активів. Депутати мало приймають законів, які можна назвати народними. Інтереси українців майже не представлені", - додає політтехнолог.

Повне інтерв'ю з Сергієм Гайдаєм читайте у журналі "Країна" від 16 квітня.

Реформа децентралізації в Україні — комплекс змін законодавства, основною метою якого є передача значних повноважень та бюджетів від державних органів органам місцевого самоврядування. Комплекс заходів з реформи децентралізації стартував у 2014-му році.

Зараз ви читаєте новину «Треба зменшити повноваження президента та зробити Україну самоврядною - Гайдай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі