четвер, 29 травня 2008 16:04

ТОП-5 найцікавіших виставок Америки (ФОТО)
5

Журнал Time склав рейтинг найкращих американських експозицій 2007 року. До першої п"ятірки увійшли роботи Річарда Серра, Анрі Матісса, Вії Целмінш, Джозефа Тернера та Мартіна П"юрієра.

Лідирує скульптура Річарда Серра "Сорок років", виставлена в Музеї сучасного мистецтва у Нью-Йорку. Масивні роботи Серра зі сталевих пластин — грубі та рельєфні, як єгипетські піраміди, — на думку критиків, відображають наш час. У музеї представлена ціла лінія робіт найвпливовішого скульптора ХХ століття, що демонструє еволюцію його творчості. Лінія останніх робіт стала сенсацією у світі мистецтва.

Друге місце посідають статуї імпресіоніста Анрі Матісса у Даллаському музеї мистецтв. Француз відомий насамперед як живописець, однак експозиція успішно розвіює оману, представляючи буквально кожен значущий момент шляху Матісса-скульптора: сидячі й лежачі оголені, голови Жанетти, серія "Чотири спини". Також представлені кілька полотен.

На третій позиції ретроспектива Вії Целмінш у Музеї Хаммера (Лос-Анджелес). Кар"єра американської художниці латвійського походження почалася у 1960-х з реалістичних малюнків електровентиляторів, пістолетів і бомбардувальників. Останнім часом вона, як і раніше, малює доволі деталізовані зображення пустелі, океану та космосу. При цьому Вія не використовує фарб, розкриваючи суть речей контрастом чорного й білого.

На четвертій сходинці полотна Джозефа Тернера в Національній галереї мистецтв у Вашингтоні. Англійський художник, предтеча імпресіоністів, прославився вмінням зображувати світло, практично "знищуючи" або підкреслюючи предмети, на які воно падає. Велика експозиція всебічно висвітлює творчість Тернера.

Замикає п"ятірку огляд 30-річної творчості Мартіна П"юрієра в Музеї сучасного мистецтва, Нью-Йорк. Афроамериканець замолоду вивчав столярне ремесло і зараз у своїх скульптурах використовує дерево, камінь, смолу та дріт. Його роботи прості й неоднозначні, нагадують реальність і ледве помітно відрізняються від неї. П"юрієра вважають одним із найвеличніших творців-сучасників Америки, повідомляє Контракти

Зараз ви читаєте новину «ТОП-5 найцікавіших виставок Америки (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі