понеділок, 23 червня 2008 20:34

Телеканал для арабів за 500 млн доларів прикриють

Телеканал арабською мовою "Аль-хура", створений адміністрацією США 4 роки тому в якості інформаційної противаги арабським телеканалам "Аль-джазіра" і "Аль-арабія". За цей час на "Аль-хуру" США витратили 500 млн доларів американських платників податків. Проте з"ясувалося, що ані Білий будинок, ані держдепартамент не утруднюють себе хоча б мінімальним контролем за наповненням передач телеканалу, повідомляє ІsraLand.

Це й стало основною причиною для того, щоб найближчим часом телеканал був закритий. На сьогоднішній день можна констатувати, що дорога справа із створенням прозахідного арабського телеканалу провалилася, повідомляє Newsru.co.il з посиланям на видання The Washington Post, протягом останніх тижнів мовлення телеканалу "Аль-хура", центральний офіс якого знаходиться в Каїрі, припинене без пояснення причин.

Як з"ясувалося, ефір телеканалу "Аль-хура" був нецікавим для арабських телеглядачів від початку. Один за одним на екрані змінювалися відомі американські політики і громадські діячі, які, не знаючи арабської мови, намагалися пропагувати ідеї демократії. Одного разу, під час Великодня, ведучий телеканалу звернувся до глядачів, більшість з яких мусульмани, із словами: "Ісус воскрес".

До того ж американська вільна преса і в цьому випадку не дрімала, повідомляє Іsraland. Телеканал CBS з"ясував, що "Аль-хура" надає свій ефір пропалестинським пропагандистам, що представляють Ізраїль у виключно непривабливому світлі.

Мають місце й інші помилки. У грудні 2006 року керівництво "Аль-хура", прагнучи підняти рейтинг, випустило в ефір невідредагований матеріал про конференцію із спростування Холокоста в Ірані і протягом декількох годинників транслювало виступ лідера шиїта "Хізбаллах" шейха Хасана Насралли - цього разу обурився Конгрес США, який зажадав спеціального розгляду.

У повідомленні наводяться слова колишнього редактора телеканалу "Аль-хура" Ясера Табта: "Багато хто просто не знав, що вони повинні робити. Якщо в ефірі траплялося щось, вони відбувалися жартами: мовляв, однаково нас ніхто не дивиться".

У ніч на 23 червня CBS покаже черговий випуск програми журналістських розслідувань "60 хвилин". Журналісти CBS разом зі співробітниками некомерційної організації по вивченню діяльності преси "Pro-publica" під керівництвом колишнього редактора "Wall Street Journal" Пола Штайгера зібрали чимало цікавих даних про характер передач "Аль-хури".

За оцінкою вашингтонського кореспондента саудівського телеканалу "Аль-арабія" Хишама Мельхема, телеканал "Аль-хура", в кращому разі, був "номером 10" в довгому списку телеканалів, які дивиться арабська аудиторія.

Формат телеканалу "Аль-хура" був таким: 24-годинне мовлення, без реклами, з короткими новинними випусками кожні 30 хвилин. До "творчих успіхів" телеканалу автор статті зараховує те, що, всупереч даним обіцянкам, редакція "Аль-хура" видала в ефір повну версію відеозапису страти Саддама Хусейна.

А навесні 2004-го, коли ВВС Ізраїлю ліквідовували засновника "Хамаса" шейха Ахмада Ясина, всі арабські телеканали на знак протесту перервали віщання - єдиний арабський канал продовжував працювати в звичайному режимі, це був телеканал "Аль-хура". Дуже швидко "Аль-хура" заслужив репутацію "ворожого телеканалу", "телевізора Буша" і вже не міг розраховувати на увагу з боку своєї цільової аудиторії.

Керівництво телеканалу стверджує, що його глядачами були близько 25,8 мільйонів чоловік в 13 країнах (тих, хто дивився передачі каналу хоч би 1 раз на тиждень). Але, як відзначає The Washington Post, перевірити достовірність цієї інформації вкрай складно. Незалежні оцінки однозначно вказують на те, що "Аль-хура" значно поступався двом провідним арабським телеканалам "Аль-арабія" і "Аль-джазіра".

Телеканал був відверто нудний і не виправдав очікувань арабської аудиторії. Так, йорданський журналіст Саламе Нематт, відзначає, що від "Аль-хури", наприклад, чекали викривальних матеріалів про фінансову корупцію в арабських країнах - теми, якими з різних причин, не можуть займатися провідні арабські телеканали - але редакція "Аль-хури" не зробила жодного матеріалу на цю актуальну тему.

У статті звертається увага на те, що головними завданнями керівництва телеканалу було заповнити ефір і освоїти бюджет. При цьому на роботу наймалися люди, що не мають досвіду і уявлення про специфіку роботи з арабською аудиторією. Ніякої реальної стратегії розвитку телеканалу не існувало.

Довідка

Провідний арабський телеканал "Аль-Джазіра" відомий тим, що демонстрував звернення міжнародного терориста номер один Осами бін Ладена. А також канал займався висвітленням авіа та ракетних ударів військ коліції по Афганістану.

"Аль-Арабія" транслював аудіозаписи представників организації "Аль-Каїда". Відділення конецформыначалоформытелекомпаній "Аль-Джазіра" и "Аль-Арабія" в Багдаді були тимчасово закриті Іракською національною радою советом за нападки на американську адміністрацію та її іракських прихильників, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Телеканал для арабів за 500 млн доларів прикриють». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі