вівторок, 07 жовтня 2008 13:01

Тайвань назвав атипову пневмонію китайською біозброєю

Голова служби безпеки острова Тайвань звинуватив Китай в організації світової епідемії атипової пневмонії 6 років тому в рамках випробування біологічної зброї. У зв"язку з цим тайваньські законодавці прийшли у вівторок до парламенту в респіраторних масках і з плакатами із зображенням черепа і схрещених кісток.

Директор Національного бюро безпеки Тайваню Цай Чао-Мінг повідомив парламентський комітет в понеділок, що джерела в Китаї підозрюють, що вірус атипової пневмонії є біологічною зброєю, проте доказів цьому не представив, передає Reuters.

Епідемія атипової пневмонії почалася в Південному Китаї в 2002 році і забрала життя сотень чоловік у всьому світі, 350 чоловік померли в КНР. Епідемія завдала нищівного удару по азіатському туризму і авіаперевізникам.

Виявлення епідемії привело до звільнення мера Пекіна, міністра охорони здоров"я Китаю, а також породило безліч теорій змови, що торкалися походженні вірусу. "В період виникнення епідемії атипової пневмонії в 2003 році, коли було зафіксовано безліч смертей і хворих, Китай приховав точну кількість пацієнтів, спровокувавши паніку, - вказало Національне бюро безпеки Тайваню. - Тоді ж з"явилася інсайдерська інформація, згідно з якою вірус атипової пневмонії є біологічною зброєю".

Цай повідомив парламентський комітет, що атипова пневмонія "стала формою біологічної війни" в Китаї і що бюро "продовжить контролювати ситуацію".

Китай хоче встановити контроль над Тайванем, який володіє широкою автономією з 1949 року. Пекін присягнувся повернути острів, у разі потреби - силою. Деякі тайваньські парламентарі виразили сумніви з приводу діяльності бюро безпеки, що підняло питання про атипову пневмонію у вирішальний момент для китайсько-тайваньських відносин, які дещо покращали під час президентства Ма Інцзю.

"Інформація про біологічну війну, що проводиться Китаєм, робить атипову пневмонію темою номер один, - відзначає TheUnitedDailyNews. - Це викликає питання про те, чи зможе уряд президента Ма Інцзю побудувати довірчі відносини з громадянами".

Теорія змови є "маловірогідною", відзначає один з тайваньських законодавців. "У біологічної атаки повинна бути конкретна мета, - відзначив він. - У Китаю не було ніякої ясної мети. Це була вкрай неефективна зброя".

Перше припущення про лабораторне походження вірусу було зроблене раніше двома російськими ученими, тоді Китай звинуватив США в його використанні проти Китаю.

Зараз ви читаєте новину «Тайвань назвав атипову пневмонію китайською біозброєю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі