вівторок, 27 січня 2009 15:44

Таджикистан звинувачує Узбекистан в енергетичній кризі

Таджикистан знов почав масові відключення електроенергії, звинувативши сусідній Узбекистан в політично мотивованій відмові забезпечити транзит електрики з Туркменії. Офіційний Ташкент відмовився від коментарів.

Відносини союзників по СНД давно затьмарені взаємними претензіями, тоді як Узбекистан залишається єдиним джерелом постачань газу до Таджикистану і ключовим транзитним пунктом. Таджикистан через особливості його гідроенергетики традиційно відчуває дефіцит електроенергії взимку, а влітку експортує її надлишки - до Узбекистану і Афганістану. Минулого року сувора зима привела до масових перебоїв в енергопостачанні Таджикистану, який оцінив збитки економіки в більш ніж 1 млрд. дол.

"Починаючи з цього дня, електроенергія подаватиметься... у Душанбе по 15 годин на добу", - мовиться в заяві держенергокомпанії Таджикистану, поширеній 27 січня.

Одне з найбільш енергоємних виробництв в Таджикистані, державний алюмінієвий комбінат TALCO, поки не відчувало перебоїв з електропостачанням. Решта районів семимільйонної країни отримуватиме електроенергію по дві-чотири години на добу.

Ашхабад погодився поставляти Таджикистану 200 млн кВт.год електроенергії щомісячно. Туркменія не має спільного кордону з Таджикистаном і постачання електроенергії здійснює через мережі Узбекистану по взаємній домовленості.

"Проте, починаючи з 27 грудня (2008 р.), Республіка Узбекистан...не допускає транзиту вказаної електроенергії через свою територію, перш за все, з політичних мотивів", - мовиться в прес-релізі держенергокомпанії Таджикистану.

Раніше Узбекистан звинувачував таджицьких споживачів електроенергії і газу в затримках платежів, передає Reuters.

Зараз ви читаєте новину «Таджикистан звинувачує Узбекистан в енергетичній кризі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі