субота, 04 червня 2022 14:33

Спецтема: Війна Росії проти України

Світу загрожує голод - Кубраков

Світу загрожує голод - Кубраков
У короткостроковій перспективі експорт вдастся підняти максимум до 30%. Фото: pixabay

Всьому світу загрожує голод, якщо Російська Федерація не розблокує в Чорному морі українські порти із зерном.

Альтернативних можливостей перевезення іншими видами транспорту - автомобільним, річковим та залізничним - недостатньо, щоб вивезти запаси зерна, розповів міністр інфраструктури Олександр Кубраков в інтерв'ю Financial Times.

"Все це не становитиме і 20 відсотків обсягу, який ми могли б відправити через порти Чорного моря", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не варто довіряти обіцянкам Путіна розблокувати українські порти - Негаммер

І хоч транспортні компанії докладають великих зусиль, у короткостроковій перспективі експорт вдасться підняти максимум до 30% морських можливостей.

Міністр заявив, що влаштована Росією блокада може призвести до виникнення голоду "глобального масштабу", і що Кремль поводиться як "закінчений пірат", коли шантажує Захід загрозою голоду в Африці та вимагає зняття санкцій.

"Їм немає діла до людей в Африці. Вони кажуть: "Нам на вас начхати, нас турбують лише санкції проти нас. Тепер ви - наші заручники", - сказав Кубраков.

Президент країни-агресорки РФ Володими Путін заявив, що "дасть гарантії безпеки" для вивезення українського зерна Чорним морем.

Україна готова відновити експорт продовольства з Одеси, але Росія не надала жодних гарантій ненападу на місто, розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Російські окупанти четвертий місяць блокують український експорт. 22 млн т зернових лежать у сховищах, Україна не може відправити їх на світовий ринок.

Через блокування українських портів у світі голодуватимуть 218 млн людей, заявили в ООН. Росія використовує блокаду як зброю.

Зараз ви читаєте новину «Світу загрожує голод - Кубраков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі