понеділок, 07 лютого 2011 09:47

Швидікість зміни марсіанських дюн здивувала астрономів (ФОТО)

Швидікість зміни марсіанських дюн здивувала астрономів (ФОТО)

Геофізики і планетологи зі США, Великої Британії та Швейцарії оцінили масштаби та швидкість зміни форми дюн на Марсі.

Предметом дослідження стали піщані дюни в північній півкулі планети, які займають витягнуту вздовж кордону полярної шапки область розміром з американський штат Техас. Фотографії цієї місцевості передає камера HiRISE, встановлена на орбітальному апараті Mars Reconnaissance Orbiter. Для порівняння відібрали знімки, зроблені за чотири роки спостережень. Тобто за два марсіанських роки.

Зовсім нещодавно вчені сприймали марсіанські дюни як статичні утворення, що сформувалися в давнину, коли вітри на поверхні Червоної планети були набагато сильнішими. Тепер стає зрозуміло, що ці судження помилкові. Зміну форми дюн зафіксували приблизно в 40% всіх областей спостереження в північних широтах.

Видозміну дюн автори пов'язали із сезонними процесами сублімації твердого двоокису вуглецю - сухого льоду.

"Рух газу провокує обвали піску і створює нові поглиблення, "прожилки" і піщані шлейфи. На деяких ділянках всього за один марсіанський рік перемістилися сотні кубометрів піску", - пояснила учасниця робіт Кендіс Хансен.

Другим фактором дестабілізації вчені вважають вітер, швидкість якого в приполярних областях, мабуть, недооцінювали.

Завершене кілька місяців тому дослідження південної півкулі Марса дало аналогічні результати. У низьких широтах, де сезонний шар сухого льоду не утворюється, форма дюн стабілізується.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Швидікість зміни марсіанських дюн здивувала астрономів (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі