понеділок, 22 серпня 2022 16:54

Судилище над полоненими: звільнені захисники Азовсталі розповіли про катування

Судилище над полоненими: звільнені захисники Азовсталі розповіли про катування
Захисників Азовсталі у полоні катують та тримають у нелюдських умовах. Фото: eastnews.ua

Звільнені з полону захисники Маріуполя звернулися з приводу незаконного судилища їхніх побратимів.

На окупованих територіях та у самій Росії не діють жодні норми й конвенції щодо ставлення до військовополонених, йдеться у повідомленні полку "Азов".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Судилище над полоненими: радник мера Маріуполя вказав на дивні дії росіян

"Росія використовує всі способи тиску на полонених. Росія не шукає правду, вона вирішує, що є правдою. Що стосується лікування, РФ потрібен якийсь факт, що нас лікували. Але це не було лікування, це було збереження життя до можливого обміну. Тиск був у першу чергу психологічний. Не було зв'язку навколишнім світом. Казали, що ми нікому не потрібні, що ми програємо", – каже боєць "Азову" Владислав "Вікіпедія" Жаворонок.

Допитували його ще до того, як дали антибіотики. Іншим голки вставляли в рану, не давали достатнього лікування. Умови були некомфортні для здорової людини, а так тримали важкопоранених бійців. Частину поранених тримали в Оленівці.

"Був свідком, коли хлопців били. Нас виганяли на так званий "обиск", роздягали догола під спекою. Змушували присідати. Хто піднімав голову, того били. Мене теж під час допитів били. Хотіли, щоб я підписав усякі покази проти командування. Що ми розбомбили Маріуполь. Я казав, що не буду цього робити. Вони били мене палками. погрожували розстрілом. З барака забирали на 2-3 дні хлопців, потім приносили побитими, були поламані ребра", – каже Денис Щепурок на псевдо "Манго". Він був у колонії в Оленівці. Червоний хрест до табору не впустили, коли він там був.

Води давали 600 г на дві доби. Вода не була питною.

"Лякали фізичною розправою. Хотіли, щоб зізналися, що ми вбивали мирне населення", – каже боєць ГУР Дмитро Усиченко Його десантували в оточений Маріуполь 28 березня.

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що мирні переговори з Росією будуть неможливі, якщо окупанти проведуть так званий суд над українськими захисниками в тимчасово окупованому Маріуполі.

У Маріуполі окупанти на сцені камерної філармонії збирають тюремні клітки.

На День Незалежності України, 24 серпня, росіяни планують провести в тимчасово окупованому Маріуполі на Донеччині показове "судилище" над полоненими захисниками Азовсталі. Під час нього окупанти можуть скоїти теракт, щоб знову звинуватити України, вважають в українській розвідці.

Зараз ви читаєте новину «Судилище над полоненими: звільнені захисники Азовсталі розповіли про катування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі