пʼятниця, 24 травня 2024 12:27

Спецтема: Війна Росії проти України

Суд звільнив іще пів сотні засуджених, які хочуть воювати

Суд звільнив іще пів сотні засуджених, які хочуть воювати
Суд дозволив пів сотні засуджених, що відбувають покарання у Райківецькій виправній колонії, проходити військову службу. Фото: kmm.km.court.gov.ua

Хмельницький міськрайонний суд задовольнив усі 50 клопотань про умовно-дострокове звільнення засуджених, які висловили бажання мобілізуватися для участі у війні.

Усі клопотання надійшли від ДУ "Райківецька виправна колонія №78", повідомила пресслужба суду. Розгляд відбувався у відкритих судових засіданнях в режимі відеоконференцій.

"Суд мав змогу поспілкуватися із засудженими 22 травня. Він встановив обставини написання цих заяв і те, що вони є добровільними. Засуджені виявили бажання служити й обороняти країну ще під час розгляду їхніх справ у судах, однак на той час законодавством така можливість ще не була передбачена. Разом із тим у виправній колонії залишається велика кількість осіб, які звільнятися умовно-достроково в такий спосіб не бажають", - йдеться в повідомленні.

Переважна кількість добровольців - засуджені за крадіжки чоловіки молодого віку. Під час судових засідань вони розповіли, що не мають спеціальних навичок для проходження військової служби, але впевнені, що зможуть оволодіти ними досить швидко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В'язень вербував зеків для прориву російських ДРГ до Харкова

"Багато засуджених під час відеоконференцій вказали, що через війну загинули їхні рідні та близькі, зокрема ті, хто брав участь в обороні країни. Це служить для них додатковою мотивацією", - зазначає пресслужба суду.

Не пізніше ніж через добу з набрання ухвалами законної сили представники Нацгвардії мають доставити умовно-достроково звільнених до Хмельницького райТЦК задля укладання контракту та проходження військової служби у визначеній для них військовій частині.

Суд встановлює над чоловіками адміністративний нагляд терміном на рік, але не довше ніж до їхнього звільнення з військової служби. Такий нагляд здійснюватимуть командири військової частини, при яких ті проходитимуть військову службу за контрактом.

Серед обмежень для умовно-достроково звільнених - заборона перебувати поза межами місця дислокації військової частини та виїжджати в особистих справах без дозволу командира.

Хмельницький міськрайонний суд 21 травня звільнив від відбування покарання перших двох ув'язнених, які висловили бажання мобілізуватися.

Зараз ви читаєте новину «Суд звільнив іще пів сотні засуджених, які хочуть воювати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі