пʼятниця, 28 березня 2008 14:47

Суд засудив Окруашвілі до 11 років позбавлення волі

Тбіліський міський суд заочно засудив колишнього міністра оборони Грузії Іраклія Окруашвілі до 11 років позбавлення волі, повідомляє РИА "Новости" з посиланням на агентство "Новости-Грузия".

Окруашвілі засуджено за статтею "хабарництво в особливо крупних розмірах, здійснене організованою групою зі здирництвом".

Опальний екс-міністр оборони Грузії Іраклій Окруашвілі здобув популярність завдяки ворожнечі з президентом країни Михайлом Саакашвілі.

Окруашвілі, голова опозиційної партії "Рух за єдину Грузію", регулярно виступав зі скандальними викриттями вищого керівництва країни.

Наприкінці вересня 2007 року Окруашвілі в ефірі грузинського телебачення звинуватив президента Михайла Саакашвілі в лобіюванні інтересів своєї родини при укладанні великих фінансових угод, в придбанні частки в приватних компаніях через підставних осіб, в підготовці акцій у Південній Осетії, в розробці плану розколу Грузинської православної церкви, а також в намірі ліквідувати бізнесмена Бадрі Патаркацишвілі.

Представник керівництва країни назвав заяви Окруашвілі "повною брехнею". Два дні потому Окруашвілі був заарештований у справі про корупцію.

Окруашвілі звинуватили за чотирма статтями КК Грузії - хабарництво, здійснене організованою групою зі здирництвом, відмивання грошей, зловживання службовими повноваженнями і службова недбалість.

На допиті Окруашвілі повністю відмовився від своїх заяв на адресу президента і частково визнав себе винним у висунутих проти нього звинуваченнях.

Окруашвілі був звільнений під заставу в 10 мільйонів ларі (6,5 мільйонів доларів) на період попереднього слідства. Наприкінці листопада екс-міністр з дозволу прокуратури виїхав з Грузії до Мюнхена на лікування, звідки, в ефірі телекомпанії "Імеді" заявив, що на допиті був вимушений під тиском відмовитися від своїх звинувачень на адресу керівництва країни.

15 листопада Окруашвілі був оголошений у розшук грузинськими правоохоронними органами у зв"язку з нез"явленням до прокуратури для надання свідчень. Він був затриманий правоохоронними органами Німеччини на основі ордера Інтерполу, і переданий Франції - як країні, що видала екс-міністрові в"їзну візу до Шенгенської зони.

Наразі Окруашвілі відпущений французьким судом під підписку про невиїзд до вирішення питання про його екстрадицію до Грузії на вимогу грузинської прокуратури. Захист Окруашвілі добивається для нього політичного притулку у Франції.

Представники заснованого ним в Грузії опозиційного "Руху за єдину Грузію" заявляли, що Окруашвілі балотуватиметься до парламенту, очоливши партійний список на весняних парламентських виборах. Законодавство Грузії не забороняє балотуватися до парламенту особам, що знаходяться під слідством, до вироку суду, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Суд засудив Окруашвілі до 11 років позбавлення волі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі