неділя, 09 червня 2024 07:33

Спецтема: Війна Росії проти України

Створюють фейкові відео: як РФ хоче приховати свої втрати на Харківщині

Створюють фейкові відео: як РФ хоче приховати свої втрати на Харківщині
Російські загарбники зазнають великих втрат на Харківщині. Фото: pravda.com.ua

Армія РФ зазнала значних втрат особового складу після нового наступу на Харківщину.

При цьому російські пропагандисти намагаються приховати реальний стан справ. Для цього поширюють відео військових із фейковим озвученням, у яких спростовують втрати. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Зокрема, 7 червня російські "воєнкори" опублікували в Telegram кадри, на яких нібито військовослужбовці 1009-го мотострілецького полку РФ спростовують знищення полку в бою, всупереч недавнім твердженням.

За інформацією російського опозиційного видання Astra, відео виявилося фейком. Кадри, мабуть, правдиві. Ролик, швидше за все, дійсно записали на Харківському напрямку, але в ньому знялися не бійці з 1009-го полку, а військові підрозділу БАРС. Крім того, на відео накладено фейкову озвучку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екіпаж БМП Bradley впритул "розібрав" ворожий БТР з десантом - військові показали відео

В оригінальному ролику, опублікованому ще 5 червня, військові просять відправити їм безпілотники. А у відео, де замінили аудіодоріжку, солдати кажуть таке:

"Ми військовослужбовці 1009 року полку, знаходимося в угрупуванні військ "Північ". Хочемо розвінчати всі чутки про те, що у нас важкі втрати. Це не так. Не ведіться на провокації".

Аналітики звернули увагу, що бійці БАРС прикривають рот масками. Це, у свою чергу, полегшує "акторам соцмереж" замінити аудіозапис.

"В оригінальному ролику військовослужбовці БАРС помітно прикривають рота, що полегшує акторам соціальних мереж заміну оригінального аудіозапису на підроблений, оскільки глядачі не бачать, що помилковий аудіозапис не відповідає рухам рота солдатів", – зазначають експерти.

Аналітики ISW додали факти про втрати 1009-го полку РФ. Зокрема, у відео від 2 червня російський солдат, який стверджує, що він із 5-ї роти 1009-го мотострілецького полку, заявив, що в його роті залишилося лише 12 осіб із початкових 100, які воювали під Вовчанськом Харківської області.

Загальні бойові втрати російських окупантів на 9 червня склали 518 560 осіб. Протягом минулої доби знищено ще 1270 загарбників, повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

за добу РФ також втратила 26 танків та стільки ж бойових броньованих машин. Окрім того, знищено 60 артилерійських систем.

Зараз ви читаєте новину «Створюють фейкові відео: як РФ хоче приховати свої втрати на Харківщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі