четвер, 07 липня 2022 15:05

Старих ракет низької точності у Росії вистачить на кілька місяців – Forbes

Старих ракет низької точності у Росії вистачить на кілька місяців – Forbes
Росія вже запустила по Україні близько 3 тис. ракет. Фото: eastnews.ua

На початок повномасштабної війни Росія мала майже 7 тис. ракет середньої та ближньої дальності дії.

Майже половина з цих ракет – невисокоточні Х-22, Х-55 та комплекси "Точка-У", пише Forbes.

На першому етапі загарбники використовували здебільшого ракети морського базування типу "Калібр" і ракетні комплекси "Іскандер". Кілька разів РФ заявляла про застосування останньої розробки – Х-47 "Кинджал".

"Оскільки Росія не розраховувала на тривалу війну, вона активно використовувала ці ракети, при тому, що їхній запас не був аж надто великим. Це 2000–3000 одиниць. У травні з'явилися перші повідомлення про те, що Міноборони РФ починає шукати ракети "на стороні". У Китаї, Північній Кореї та інших диктаторських країнах. Приблизно в цей самий час з'явилася інформація про перші застосування ракет Х-59. Це стара радянська ракета 1980-х років, але достатньо точна. Кругове можливе відхилення вказане менш як 10 м, але СРСР і Росія схильні перебільшувати реальну точність своєї зброї", – йдеться у статті.

Х-59 має малий радіус дії – менш як 300 км. Її можна запускати лише по прикордонних областях або по узбережжю Чорного моря. Має заряд до 300 кг, що не може зруйнувати великий об'єкт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія намагається знищити позиції української ППО авіаційними ракетами

Альтернативою "Калібрам" на більшій відстані стали радянські Х-55 і їх сучасніша модифікація Х-555. У них більше кругове відхилення – 20–100 м.

"Також у цей час з'явилися перші підтвердження застосування Росією комплексів "Точка-У", які офіційно знято з озброєння в РФ. "Точка-У" – це взагалі зброя масового ураження. Вона здатна вражати живу силу на площі до 30 га залежно від типу боєголовки. До того ж відхилення ракети може становити до 250 м. Окрім цього, ракети до комплексів "Точка-У" зазвичай дуже старі і існує високий ризик того, що ракета взагалі не влучить у ціль. Це дуже невибіркова зброя, яка завдає руйнувань на великій площі", – пишуть у статті.

Росія вже запустила по Україні близько 3 тис. ракет. Журналісти припускають, що ракет "Калібр" та "Іскандер" у загарбників залишилося небагато. Це підтверджує, що Росія використовує не тільки старі і дешеві ракети, а й нові та дорогі. Серед них протикорабельні ракети П-800 "Онікс" вартістю понад $1 млн за одну.

Ці ракети розробляли для зовсім інших цілей. Їх застосування по наземних об'єктах свідчить, що у росіян мало дешевших ракет необхідної точності. Або ж Росія не встигає постачати ракети "Калібр" на Чорноморський і Каспійський флоти.

"Якщо у росіян справді закінчуються Х-101, "Калібри" і далекобійні ракети комплексів "Іскандер", то з дальністю понад 500 км лишаються тільки старі Х-55 і Х-22. Погана новина – цих ракет більш як 2000 і їх може вистачити ще на кілька місяців бомбардувань. А їхня неточність може призвести до жахливих наслідків", – підсумували у статті.

Росія для обстрілу територій України використовує старі радянські ракети Х-22. Вони призначені для завдавання ядерних ударів.

Через брак сучасних ракет російські війська використовують застарілі й неефективні, що призводить до побічних руйнувань і цивільних жертв. З квітня російські середні бомбардувальники, ймовірно, запустили по наземних цілях десятки важких протикорабельних ракет Х-22 1960-х. Ці п'ятитонні ракети були призначені для знищення авіаносців за допомогою ядерної боєголовки.

Зараз ви читаєте новину «Старих ракет низької точності у Росії вистачить на кілька місяців – Forbes». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі