пʼятниця, 25 квітня 2008 08:58

США не знімуть санкції з КНДР через її ядерну співпрацю з Сирією

Голова профільного сенатського комітету у закордонних справах Конгресу США сенатор-демократ Джозеф Байден заявив, що дані розвідки про таємне сприяння КНДР Сирії в створенні ядерного реактора не можуть дозволити, щоб США зняли санкцій з Північної Кореї. Спочатку, за його словами, необхідно переконатися, що Пхеньян припинив подібні дії.

Він підкреслив, що "до того часу, поки ми не зможемо підтвердити, що Північна Корея більше не займається (ядерним) розповсюдженням, США не повинні знімати санкції з КНДР".

Голова комітету упевнений, що дані про реактор підкреслюють необхідність продовження шестисторонніх переговорів з проблеми КНДР, оскільки ці переговори "залишаються для нас найкращим шансом переконати Північну Корею відмовитися від прагнення отримати ядерну зброю і припинити розповсюдження".

Про необхідність продовжити шестисторонні переговори і включити в них питання про механізми перевірки дій КНДР у зв"язку з оприлюдненням даних про реактор в Сирії заявив також голова комітету у закордонних справах палати представників конгресмен Говард Берман.

Повідомляється, що Байден і Берман виступили із заявами після того, як вчора, 24 квітня, керівники американської розвідки зробили для членів Конгресу США конфіденційну доповідь про таємну ядерну співпрацю між КНДР і Сирією.

З доповіддю за закритими дверима перед членами шести комітетів - у розвідці, збройних сил і закордонних справ сенату і палати представників Конгресу виступили директор національної розвідки США Майкл Макконнелл, директор ЦРУ Майкл Хайден і радник президента США по національній безпеці Стівен Хедлі.

Членам Конгресу були показані фотографії і відеозйомка секретного сірійського ядерного об"єкту під кодовою назвою "Аль-Кибар" у видаленому пустинному районі на березі ріки Євфрат приблизно в 150 кілометрах від кордону з Іраком, а також свідоцтва присутності на цьому об"єкті, як затверджується в документі, представників КНДР.

За даними американської розвідки, будівництво сірійського ядерного реактора, багато в чому ідентичного за своїми характеристиками до північнокорейського плутонієвого реактору в Йонбене, почалося ще в 2001 році. У вересні минулого року, коли до введення реактора до ладу залишалися лічені тижні або місяці, він був знищений ударом ВВС Ізраїлю. У момент авіаційного удару будь-яких ядерних матеріалів на сірійському об"єкті ще не було.

Як зазначила прес-секретар Білого дому Дані Періно, "до 6 вересня 2007 року сірійський режим у себе в східній пустелі таємно будував ядерний реактор, здатний виробляти плутоній".

"Ґрунтуючись на різній інформації ми переконані, що в таємній ядерній діяльності Сирії сприяла Північна Корея", - затверджує Періно.

"У нас є вагомі підстави вважати, що цей реактор, який був пошкоджений минулого року 6 вересня і не підлягає відновленню, не призначався для мирних цілей", - мовиться в заяві.

Як раніше повідомлялося, 6 вересня 2007 року літаки ВВС Ізраїлю завдали ракетно-бомбового удару по якомусь об"єкту на території Сирії.

До цього часу ні уряд Ізраїлю, ні уряд США ніяких коментарів або пояснень щодо обставин того бомбового удару не представляли.

За словами Періно, "сірійський режим підтримує тероризм, робить дії з дестабілізації Лівану, дозволяє перекидання ряду іноземних бойовиків до Іраку і піддає репресіям свій власний народ. Якщо Сирія бажає поліпшити відносини з міжнародним співтовариством, вона повинна покласти край такої діяльності".

Підкресливши, що США "давно і серйозно стурбовані ядерною програмою Північної Кореї і її діями з розповсюдження", прес-секретар Джорджа Буша заявила, що "таємна ядерна співпраця КНДР з Сирією є небезпечним проявом такої діяльності".

У заяві Білого дому повідомляється, що "будівництво цього реактора є небезпечним і потенційно дестабілізуючим явищем для регіону і всього світу".

"Особливо у зв"язку з тим, що це було зроблено таємно і з порушенням всіх процедур, розроблених для того, щоб запевнити світ в мирних цілях ядерної діяльності", - мовиться в документі.

За словами Періно, інцидент з ядерним ректором в Сирії показує, що "часто режими, що спонсорують (ядерне) розповсюдження, також спонсорують тероризм, викликають нестабільність і співробітничають в цьому один з одним", повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «США не знімуть санкції з КНДР через її ядерну співпрацю з Сирією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі