понеділок, 02 лютого 2009 17:01

Спроба воскресити вимерлий вид гірських козлів провалилася

Спроба воскресити вимерлий вид гірських козлів провалилася
В Іспанії вчені з Сарагоського університету впритул наблизилися до ідеї відновлення вимерлого виду піренейського гірського козла за допомогою клонування, але поки не реалізували її. Ще одна спроба зробити це зазнала фіаско - клон помер через проблем з диханням, проживши всього декілька хвилин.

За даними учених, цей вид повністю зник в 2000 році. Ембріон, якого виносила звичайна домашня коза, був створений на основі матеріалів ДНК, які збереглися в заморожених клітках, узятих з вуха останньої особини, пише InoРressa з посиланням на The Independent.

Не дивлячись на те, що дитинча померло, учені повні оптимізму і говорять, що експеримент є новим етапом. В ході експерименту учені створили 439 гібридних клонованих ембріона, з яких лише 57 були запліднені і поміщені в організм сурогатних матерів. Сім кіз завагітніли, в п"яти випадках ембріон не прижився, два ембріони почали розвиватися, проте вагітності закінчилися викиднями. Тільки одна коза змогла доносити плід і народити його.

Цей факт доводить принципову можливість воскресіння вимерлих видів живих істот. Нагадаємо, що в середині січня був опублікований список вимерлих тварин, яких учені сподіваються рано чи пізно повернути до життя. Поки технології не дозволяють відродити тварин, ДНК яких відновлена тільки в комп"ютерному вигляді, в учених є геноми декількох вимерлих видів.

За словами експертів, отримати геном важко, тому що після смерті ДНК будь-якої істоти швидко руйнується під впливом сонячного світла і бактерій. Проте за певних умов ДНК можуть і зберегтися: наприклад, у вічній мерзлоті або в сухому кліматі, без доступу сонячного світла. І навіть в ідеальних умовах термін життя будь-якої генетичної інформації не перевищує мільйона років - таким чином живих динозаврів ми не побачимо ніколи.

У числі головних претендентів на воскресіння - шаблезубий тигр, який вимер близько 10 тис. років назад. Можна воскресити і короткомордого ведмедя, зниклого близько 11 тис. років назад. Ймовірно, будуть зроблені спроби повернути до життя тасманського тигра (вимер в 1936 році), гліптодона (вимер близько 11 тис. років назад), шерстистого носорога (вимер близько 10 тис. років назад), додо (вимер приблизно в 1690 році), гігантського лінивця, який вимер близько 8 тис. років назад і деякі інші види тварин. Сенсацією може стати спроба воскресити неандертальця.

Зараз ви читаєте новину «Спроба воскресити вимерлий вид гірських козлів провалилася». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі