пʼятниця, 01 серпня 2008 11:30

Сонячне затемнення почалося на Землі

Сонячне затемнення почалося на Землі - місячна півтінь торкнулася поверхні планети о 11 годині 4 хвилини 6 секунд, мовиться в повідомленні на присвяченому затемненню сайті американського аерокосмічного агентства НАСА.

На території Північної Америки з цієї миті починається часткове затемнення, при якому Місяць закриває частину диска Сонця.

Повне затемнення почнеться приблизно за годину - в 12.21, коли смуга місячної тіні шириною близько 100 кілометрів торкнеться Землі в районі затоки Куін-Мод на півночі Канади.

Місячна тінь пройде через Гренландію, Північно-Льодовитий океан, торкнеться островів архіпелагу Земля Франца-Йосифа і досягне російського берега на західносибірському півострові Ямал в 13.10. Смуга повного затемнення пройде через російський Західний Сибір, торкнувшись Новосибірська, Барнаула, Горно-Алтайська, Надима і Ноябрьська.

Агентство РІА Новости покаже в прямому ефірі трансляцію повного затемнення Сонця з Новосибірська, де воно почнеться в 12.40.

Смуга затемнення покине територію Росії у межі з Монголією і Китаєм, потім в Китаї в 14.21 місячна тінь покине Землю і повне затемнення завершиться. Часткове затьмарення зможуть спостерігати жителі Аравії, Індії і південно-східної Азії. Місячна півтінь покине Землю в 17.38 і затемнення завершиться остаточно.

Зараз ви читаєте новину «Сонячне затемнення почалося на Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі