пʼятниця, 17 грудня 2021 05:00

Сьогодні День великомучениці Варвари. Її убив батько

Сьогодні День великомучениці Варвари. Її убив батько
Великомучениця Варвара постраждала за віру в ІV ст. ФОТО: inlviv.in.ua

17 грудня православні відзначають День святої великомучениці Варвари. Вона загинула за християнську віру в IV ст.

Варвара народилася в родині язичників у тодішньому місті Римської імперії Іліополь – тепер Баальбек, Ліван. Її матір померла рано і дівчинка виховувалася служницями серед яких були ті, які сповідували християнство – заборонену на той час релігію. Коли стала дорослішою, то її батько Діоксор забажав видати доньку заміж. Однак Варвара відмовлялася від усіх пропозицій та згодом таємно прийняла християнство. Це розлютило Діоксора і він доніс на Варвару римському префекту Мартіану. Він засудив дівчину до тортур і страти. Обезголовив доньку власний батько, за переказами. Після цього його і префекта убило ударом блискавки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прикмети 17 грудня: сьогодні дізнаємося погоду на Різдво

Тіло Варвари поховав християнин Валентин, а над її могилою – збудував храм. Згодом мощі великомучениці були перевезені до Константинополя. Звідти ще XII ст. частина мощей потрапили до Києва. Їх привезла з Візантії родичка імператора Варвара, яка вийшла заміж за князя Святополка Ізяславича.

Нині ця частина мощей Варвари зберігається у Володимирському соборі.

17 грудня день ангела відзначають власники популярних в Україні жіночих та чоловічих імен – Варвара, Анастасія, Катерина, Уляна, Василь, Геннадій, Дмитро, Іван, Микола, Олександр та Олексій. Ми підготували матеріал, де розповідаємо, що означають ці імена та які риси характеру притаманні їхнім власникам.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні День великомучениці Варвари. Її убив батько». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі