пʼятниця, 20 січня 2023 08:10

Собор Іоанна Предтечі ‒ цікаві прикмети й заборони 20 січня

Собор Іоанна Предтечі ‒ цікаві прикмети й заборони 20 січня
День Іоана Предтечі відзначають 20 січня. Фото: uatv.ua

Наступного дня після Хрещення Господнього, 20 січня, православні християни відзначають свято Собору Іоанна Предтечі. У народі цей день ще називають Іван-бражник.

Із цим святом в Україні здавна пов'язано чимало прикмет, вірувань та заборон, пише Gazeta.ua.

Іоан Хреститель вважається одним з найбільш шанованих святих у православ'ї після Діви Марії. Він був сином священика Захарії і праведної Єлизавети. По материнській лінії Іоан Предтеча ‒ родич Ісуса Христа.

Протягом століть у народі побачили багато цікавих закономірностей, пов'язаних зі святом Іоана Предтечі. Відтак, появилися найпопулярніші прикмети та традиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Календар постів 2023 року: коли та які саме страви можна їсти

Так, 20 січня вранці обов'язково потрібно випити освяченої води для збереження здоров'я на тривалий час. Вважається, що народженим цього дня потрібно носити прикраси з бурштину. Це ‒ оберіг, який приверне удачу і вбереже від бід і неприємностей.

У народі помітили: якщо 20 січня дощова і тепла погода, буде хороший урожай зернових. Цього дня намагалися хрестити дітей. Вважається, що вони будуть щасливими.

Миша 20 січня віщує швидке поповнення в родині. Також казали, що рік буде хлібним, якщо туман лягає над водоймою.

Холодна і сніжна погода 20 січня віщує холоди і снігопади до самої Масляної.

Цього дня також припиняли діяти заборони, які накладалися на домашні справи з Різдва. Зокрема, дозволяється прясти, ткати, вишивати і займатися улюбленим рукоділлям. Цього дня проводили обрядове годування худоби ‒ їй давали хліб, сіль і млинці. Вважалося, що після цього тварини будуть добре плодитися.

Але в Іоана Хрестителя заборонено вмиватися. Вважалося, що вода може змити захист від хвороб. Не можна також приймати подарунки від малознайомих людей.

Цього дня заборонено важко фізично працювати. Вважають, що до сніданку не можна ні з ким розмовляти, поки не випитий стакан водохресної води.

Окрім того, 20 січня краще утриматися від з'ясування стосунків, конфліктів і сварок. Не можна цього дня байдикувати, бо інакше рік не принесе достатку в сім'ю.

У січні православні християни відзначають чимало важливих релігійних подій, наприклад, Різдво Христове, Собор Пресвятої Богородиці, День пам'яті святителя Василія, Хрещення Господнє.

Для православних вірян визначили дати батьківських субот ‒ днів, коли сім'ї вшановують покійних родичів. Тоді ж в храмах проводять спеціальні заупокійні богослужіння, під час яких священник читає особливі молитви. Вони допоможуть померлим знайти спокій в іншому світі. Після богослужіння відвідують кладовище, де знову моляться за душі покійних.

Зараз ви читаєте новину «Собор Іоанна Предтечі ‒ цікаві прикмети й заборони 20 січня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі