субота, 02 вересня 2023 10:31

Спецтема: Війна Росії проти України

Скільки F-16 потрібно в Україні – авіаційний експерт розкрив подробиці

Скільки F-16 потрібно в Україні – авіаційний експерт розкрив подробиці
F-16 – американський багатофункціональний легкий винищувач. Фото: itc.ua

Нідерланди, Данія та Норвегія передадуть Україні американські багатофункціональні винищувачі F-16. Наша країна планувала перейти на західну платформу до 2035-го року. Радянські літаки до того часу мають бути списані.

Однак повномасштабна війна пришвидшила цей час. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Богдан Долінце, авіаційний експерт, директор Інституту менеджменту та стратегій.

"Чим більше літаків можемо отримати, тим краще. Але прекрасно розуміємо, що існують певні обмеження. Це насамперед в плані людського ресурсу – необхідно підготувати на всі ці літаки авіатехніків, пілотів, інфраструктуру та можливості для проведення ремонтних, регламентних і технічних робіт. На першому етапі – отримання до 40, можливо, близько 50 літаків, що вже офіційно підтвердили. Разом з тим, якщо говорити про повні потреби – ще до повномасштабної війни Україна планувала перейти на західну платформу до 2035-го року. Радянські літаки до того часу мають бути списані. А їх дуже активне використання під час війни значно пришвидшує цей термін. Тому що ресурс літаків швидше випрацьовуються. Україні, щоб повністю перейти на західну платформу, необхідно було від 160 до 250 літаків різних типів. Мова не тільки про F-16", – сказав Долінце.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "F-16 дозволять вражати російську авіацію як на окупованих територіях, так і в прикордонних районах" – Богдан Долінце

Якщо говорити про використання і радянської, і західної техніки, то може йтися про порядка 120-150 літаків, наголосив експерт.

"Це умовно чотири-п'ять авіаційних бригад. Якщо говоримо про довгострокові перспективи, то вже 200-250 одиниць саме західної платформи. Але це про наступні 10-15 років", – додав Долінце.

F-16 – американський багатофункціональний легкий винищувач. Нідерланди передадуть Україні 42 літаки F-16, а Данія – 19, повідомив президент Володимир Зеленський.

Також ці літаки перадасть Норвегія, заявив прем'єр-міністр країни Йонас Гар Стере.

Зараз ви читаєте новину «Скільки F-16 потрібно в Україні – авіаційний експерт розкрив подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі