пʼятниця, 26 липня 2024 10:57

Сирський відзначає День народження: чим відомий головком ЗСУ
10

Головнокомандувачу Збройних сил України Олександру Сирському 26 липня виповнюється 59 років.

Із початку російської агресії на сході України воєначальник керує найскладнішими операціями українських військ. Про головні факти з військової кар'єри Сирського пише "РБК-Україна".

Олександр Сирський народився 26 липня 1965 року у селищі Новинки Володимирської області Росії у родині військовослужбовця. У 70-х роках його батька перевели на службу в тодішню УРСР. Школу майбутній генерал закінчив у Харкові.

Першу військову освіту він здобув у Московському загальновійськовому командному училищі. Згодом навчався в Академії Збройних сил України (оперативно-тактичний рівень) та Національному університеті оборони (оперативно-стратегічний рівень). Закінчив ці заклади з відзнакою.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський 26 липня відзначає День народження
Фото: t.me/osirskiy
Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський 26 липня відзначає День народження
Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський 26 липня відзначає День народження
Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський 26 липня відзначає День народження
Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський 26 липня відзначає День народження

Сирський починав службу у званні командира взводу мотострілецької дивізії у місті Лубни на Полтавщині. У 1990-х роках командував полком 6-ї дивізії Нацгвардії в Чугуєві. На почату 2000-х був командувачем 72-ї механізованої бригади ЗСУ у Білій Церкві. У 2013 році обіймав посаду заступника начальника Головного командного центру ЗСУ, відповідав за співпрацю з НАТО.

На початку російської агресії на сході України у 2014 році Сирський очолив штаб АТО, потім був призначений командувачем Об'єднаного оперативного штабу ЗСУ. З 2017 року - командувач АТО, яку згодом було переформатовано в Операцію об'єднаних сил (ООС).

У 2019 році Сирський став командувачем Сухопутних військ ЗСУ. На цій посаді зустрів повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

З лютого 2024 - головнокомандувач Збройними силами України. Має військове звання генерал-полковника з серпня 2020-го. Нагороджений орденом "Золота зірка" з присвоєнням звання Героя України у березні 2022 за успішну оборону Київщини від російських військ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що скажуть своїм дітям: головком ЗСУ висловився про чоловіків, які виїхали за кордон

Сирський регулярно відвідує передові позиції українських захисників, щоб на місці проаналізувати тактику боїв, визначити проблемні питання та підтримати бійців.

Інформації про особисте життя Сирського небагато. Відомо, що він одружений з Тамарою Харченко. Дружина працює в Державній фіскальній службі. Подружжя має двох синів - Олександра та Антона.

Сам генерал у кількох інтерв'ю розповідав, що він дуже мало спить. В рідкі години відпочинку читає книжки з історії та філософії.

Генерал Сирський має досвід бойових дій проти військ російських окупантів ще з 2014 року. На посаді начальника штабу АТО брав активну участь в одній з найскладніших для України на той момент операції у Дебальцевому на Донеччині. Був одним із командирів під час боїв у Вуглегірську, селах Рідкодуб та Логвінове.

Сформована ним група "Барс" прикривала вихід українських сил із Дебальцевого. Тоді під командуванням Сирського були близько 4,5 тис. військових, яким протистояли до 20 тис. бойовиків.

"Для нас відхід з Дебальцевого був ключовим моментом, що відтягує найкращі сили противника. Після цих боїв не було серйозних, масштабних спроб здійснити атаку. Противник зазнав тяжких втрат", - розповідав генерал.

З перших днів повномасштабного вторгнення РФ Сирський перебував в епіцентрі бойових дій. Зокрема, він очолював оборону Києва у березні-квітні 2022 року. Під його командуванням було створено два кільця оборони столиці: на зовнішніх околицях та в межах міста.

Було також зруйновано мостові переходи в Київській області, підірвано дамбу на річці Ірпінь у Козаровичах, що призвело до затоплення позицій російської армії та завадило наступу ворога на столицю.

У вересні 2022 року Сирський керував контрнаступом ЗСУ у Харківській області, внаслідок якого було звільнено сотні населених пунктів. Головний акцент тоді зробили на швидке просування вперед. Лише першого дня ЗСУ просунулися на 18 км, вдалося захопити велику кількість російської техніки. У ході Слобожанської операції звільнили такі великі міста, як Ізюм, Балаклія, Куп'янськ. Потім у Донецькій області повернулися під контроль України міста Лиман і Святогірськ.

У зоні відповідальності Сирського як командувача Сухопутних військ було оперативно-стратегічне угруповання військ "Хортиця", зокрема командування оборонними операціями в Соледарі, Бахмуті, Авдіївці.

Битва за Бахмут стала однією з найвиснажливіших для українських військових за час повномасштабного вторгнення РФ. Попри те, що ЗСУ не вдалося втримати місто, Сирський наголошував, що під Бахмутом "Україна знекровлювала противника", і це не давало можливості росіянам просунутися далі на Донеччині.

Бахмутська операція врешті підірвала боєздатність російського угруповання військ ПВК "Вагнера", а втрати противника сягали десятків тисяч.

Із 8 лютого 2024 року Олександр Сирський замінив на посаді Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Цьому передувало кілька місяців напружених дискусій у владі та суспільстві.

Коментуючи призначення Сирського, президент Володимир Зеленський назвав його "найбільш досвідченим українським командувачем".

Сирський у першій заяві на посаді наголосив на важливості чіткого й детального планування дій усіх органів військового управління, налагодження логістики для раціонального та швидкого розподілу озброєнь. На його думку, основним завданням є постійне удосконалення методів ведення бойових дій та запровадження нових технічних рішень.

Одним із перших рішень Олександра Сирського як головкома ЗСУ був вихід українських військових з Авдіївки.

Головнокомандувач зазначив, що це дозволило уникнути оточення і зберегти життя військових. Але негативну роль відіграла недостатня кількість боєприпасів для артилерії. Саме це не дозволило вести ефективну контрбатарейну боротьбу. Однак за словами Сирського, під час боїв за місто російські війська зазнали колосальних втрат - понад 47 тисяч осіб.

За кілька днів після призначення новий головком зауважив, що українські військові перейшли у новий етап ведення війни проти РФ, метою якого є виснаження противника. Водночас за словами Сирського мета України залишається незмінною - вихід на державні кордони.

Україна має план, як повернути окупований Росією Крим. Намір деокупувати півострів - цілком реалістичний, заявив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський. Він додав, що цей план є великою військовою таємницею.

Також наголосив, що ключовою метою України є знищення Керченського мосту, що з'єднує окупований півострів з РФ. Водночас Сирський відмовився сказати, коли це може статися.

Зараз ви читаєте новину «Сирський відзначає День народження: чим відомий головком ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі