пʼятниця, 27 квітня 2007 13:03

Середньовічний текст приховував коментарі до Арістотеля

Дослідження візантійського молитовника XIII століття, який містив тексти семи трактатів Архімеда, виявили ще старіший шар: коментарі до Арістотеля Олександра Афродісийського. Про нову знахідку повідомляє інтернет-сайт The National Geographic.

Пергаментні сторінки багато разів затиралися, щоб їх можна було використовувати повторно (звідси назва "палімпсест"). Про існування текстів Архімеда в Евхологіоні (молитвослові або требнику) з монастиря святого Савви було відомо ще в кінці XIX століття. На початку XX-го палімпсест спробував розчистити данський учений, але він не досяг успіху і лише істотно пошкодив манускрипт. Тільки у 2002 році книгу почали досліджувати за допомогою неінвазивних методів, зокрема, спектроскопії. Завдяки новим технологіям дослідники змогли, нарешті, прочитати праці Архімеда, що вважалися втраченими, а також виявити фрагменти мов античного оратора Гиперіда.

Сім розворотів Евхологіона представляли особливу трудність для дослідників: вони затиралися в давнину, принаймні, п"ятикратно. Саме на цих сторінках і знаходилися коментарі Олександра Афродісийського, ученого і філософа рубежу II-III століть нашої ери, глави Періпатетічеської школи. У "палімпсесті Архімеда" містяться його зауваження про книгу Арістотеля "Категорії" (перша частина зведення "Органон"), повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «Середньовічний текст приховував коментарі до Арістотеля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі