середа, 08 лютого 2023 00:45

Спецтема: Війна Росії проти України

Сексуальне насильство: що робити жертвам в небезпечній ситуації

Сексуальне насильство: що робити жертвам в небезпечній ситуації
При спробі зґвалтування жертвам передусім потрібно перебороти шок та не завмерти перед небезпекою. Фото: pixabay.com

Існує низка прийомів, які можуть допомогти уникнути спроби сексуального насильства.

Головне, при очевидній спробі зґвалтування, перебороти шок та не завмерти перед небезпекою, радять психологи в Telegram "Психологічна підтримка".

"Слід запам'ятати просту аксіому: чуже тіло – унікальне та недоторкане. Фізичні кордони – непорушні. Те, що лежить поза цією аксіомою, не є нормою, і про це потрібно говорити", – йдеться в повідомленні

Фахівці рекомендують робити наступне у разі загрози зґвалтування:

1. Дійте нестандартно і несподівано для ґвалтівника. Кричіть не своїм голосом. Вдайте, що несповна розуму. Скажіть щось максимально несподіване для нападника. Його збентеженість може дати вам час для втечі.

2. Подивіться прямо в очі. Зоровий контакт може збентежити нападника й дати зрозуміти, що ви запам'ятали, як він виглядає. Це може відлякати ґвалтівника.

3. Скажіть, що маєте захворювання, яке передається статевим шляхом. Щонайменше, це може дати кілька секунд, щоб вирватися і втекти.

4. Застосовуйте будь-які доступні методи, аби фізично унеможливити зґвалтування. Тобто, аби в нападника зникла ерекція. Нудота, нав'язливий та хворобливий кашель, інші фізіологічні потреби – усе це може відвернути нападника.

5. Контролюйте, що ви п'єте та їсте. Перебуваючи в закладі або в когось вдома. Якщо після випитого ви різко відчули запаморочення або погіршення стану, – негайно візьміть телефон і викликайте "швидку". Після цього повідомте іншим присутнім, що зараз за цією адресою приїде швидка допомога. Це значно ускладнить потенційним нападникам подальші дії. Важливо: ви маєте знати точну адресу людей, до яких збираєтеся в гості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Організаторів знущань над дівчатами залишили в СІЗО

У контексті повномасштабної війни сексуальне насильство стало повноцінною зброєю проти цивільного населення України на окупованих територіях. Ціль ворога – деморалізації та залякування.

Фахівці визнають, що на захоплених Росією територіях запобігти зґвалтуванню значно складніше. Адже там не діють жодні українські правоохоронні органи.

Тому радять:

1. Не потрапляти на очі окупантам;

2. Забути про косметику, дезодорант, часте миття голови, нормальний одяг. Такі заходи дозволять принаймні зменшити ймовірність насильства.

3. Якщо зґвалтування вже відбувається, головне ваше завдання в цій ситуації – вижити, наголосили психологи.

"Тверезо оцінюйте свої зусилля: якщо ви не можете уникнути зґвалтування та не впевнені у своїх фізичних силах щодо активного спротиву, то найкраще не пручатися та відокремити себе подумки від ситуації", – додали в дописі.

Комісія Організації Об'єднаних Націй зафіксувала низку ознак воєнних злочинів і порушень прав людини на території тимчасової російської окупації. Працювали у Київській, Чернігівській, Харківській та Сумській областях, йдеться у релізі Управління верховного комісара ООН з прав людини.

Зараз ви читаєте новину «Сексуальне насильство: що робити жертвам в небезпечній ситуації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі