середа, 31 березня 2010 14:04

Секретний іранській ядерній фізик втік в США

Секретний іранській ядерній фізик втік в США

Іранський фізик-ядерник Шахрам Амірі, який зник влітку 2009 року, переселився в США і почав співпрацювати з Центральним розвідувальним управлінням країни. Про це повідомляє ABC News з посиланням на джерела в розвідці. Представники ЦРУ відмовилися коментувати дану інформацію.

Відзначається, що зникнення Амірі є частиною ретельно спланованої операції відомства, мета якої полягала в тому, щоб переманити вченого на бік США. Також повідомляється, що ЦРУ вдалося вийти на фізика-ядерника через посередника. Останній від імені США запропонував Шахраму Амірі виїхати з Ірану.

За словами журналістів, в розсекреченому щорічному звіті ЦРУ, наданому Конгресу, йшлося про те, що у Ірану все ще залишається можливість для розробки ядерної зброї. При цьому у відомства немає точних даних про те, що ця країна дійсно планує займатися його виробництвом.

Колишній директор управління Білого дому по боротьбі з тероризмом Річард Кларк зазначив, що значущість проведеної операції буде залежати від того, якою інформацією володіє Амірі. Він пояснив, що ядерною програмою Ірану займаються кілька вузькоспеціалізованих відомств. Також Кларк засумнівався в тому, що перехід одного вченого на бік США допоможе серйозно нашкодити планам Тегерана зі створення ядерної зброї.

Шахрам Амірі пропав у червні 2009 року на території Саудівської Аравії під час паломництва по святим для мусульман місцям. Тегеран неодноразово звинувачував США у викраденні громадянина Ірану і вимагав його повернути. Проте у Вашингтоні заявляли, що не мають в своєму розпорядженні ніякої інформації про місцезнаходження цієї людини.

У пресі вже з"являлися припущення про те, що Амірі міг сам перейти на бік США. На думку журналістів, саме зникнення вченого змусило Іран визнати наявність на території країни другого секретного заводу зі збагачення урану.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Секретний іранській ядерній фізик втік в США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі