понеділок, 02 червня 2008 09:40

Ще два департаменти в Болівії висловилися за автономію

Ще два болівійські департаменти - Бені і Пандо - в ході паралельних референдумів висловилися в неділю за автономію. Згідно з результатами exit-polls, більше 80% їхніх жителів проголосували за більшу самостійність від центральної влади.

Тим самим ці два регіони послідували прикладу найбільш економічно розвиненого департаменту Санта-Крус, який першим кинув виклик уряду. Більше 85% його жителів 4 травня проголосували за самоврядування.

Тепер на черзі департамент Таріха, який також винесе питання про автономію на референдум 22 червня.

"Бунтівні" регіони ратують за більшу самостійність від центральної влади з тим, щоб дістати можливість ефективніше розпоряджатися своїми власними доходами, мати власну законодавчу і судову гілки влади, правоохоронні органи і при необхідності укладати міжнародні угоди з іншими країнами.

Уряд не визнає референдуми в регіонах, називаючи сепаратистськими їхні плани щодо автономії, і вважає, що вони ведуть до розколу країни.

У відповідь президент Болівії Ево Моралес планує 10 серпня винести на всенародне голосування питання про довіру йому і губернаторам дев"яти департаментів. Таким чином він сподівається усунути їх від влади і змінити розклад політичних сил на свою користь.

На думку аналітиків, главі держави вдасться зберегти за собою своє крісло, тоді як комусь з лідерів регіонів, можливо, доведеться покинути свій пост, передає ІТАР-ТАРС.

Зараз ви читаєте новину «Ще два департаменти в Болівії висловилися за автономію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі