четвер, 03 квітня 2008 12:50

Саміт НАТО в Бухаресті: безкомпромісна Меркель і засмучений Буш (ФОТО)
10

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорські

В четвер в Бухаресті відкрилося засідання Ради НАТО - найвищого політичного органу цього військово-політичного блоку. Керівництво України та Грузії пов"язувало з самітом надії на приєднання до Плану дій з членства в альянсі (ПДЧ), що є обов"язковим етапом на шляху членства в альянсі, але не його гарантією.

Як стало відомо в середу пізно увечері, в НАТО як і раніше немає єдиної позиції в цьому питанні.

Згідно даним з дипломатичних джерел, проти надання Україні та Грузії статусу країн-кандидатів через небажання ускладнювати відносини з Росією заперечують вісім членів НАТО - Німеччина, Франція, Іспанія, Італія, Португалія, Нідерланди, Бельгія та Люксембург. У "групу активної підтримки" на чолі з США входять Канада, Польща, Румунія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Болгарія, Словаччина, Словенія та Чехія.

Офіційний представник НАТО Джеймс Аппатурай повідомив, що учасники Бухарестського саміту "з нетерпінням" чекають приїзду до Румунії президента Росії Володимира Путіна, який повинен прибути туди четвертого квітня. "Всі лідери НАТО чекають зустрічі з президентом Путіном і його тепло вітатимуть", - розповів представник НАТО.

За його словами, на зустрічі Росія-НАТО відбудеться обмін думками "з тих питаннях, в яких у сторін є розбіжності в позиціях, зокрема, з проблем розміщення елементів американської системи протиракетної оборони в Східній Європі та розширенні НАТО". "Дух дискусій буде позитивним, не напруженим", - підкреслив Джеймс Аппатурай.

Рекордне для самітів НАТО число журналістів - близько 3 тисяч - освітлюють саміт альянсу в Бухаресті, повідомив РИА Новости представник прес-центру зустрічі у верхах.

Формат саміту передбачає проведення засідань на вищому рівні Ради НАТО, Ради євроатлантичного партнерства, Ради Росія-НАТО і Комісії Україна-НАТО.

Крім того, проводиться "топ"-конференция по Афганістану. Питання реконструкції, розвитку і безпеки в цій країні натівські лідери обговорять спільно з главами держав і урядів країн, що беруть участь в миротворчій операції в Афганістані. Форум пройде за участю президента Афганістану Хаміда Карзая, генерального секретаря Пан Ги Муна, голови Єврокомісії Жозе Мануела Боррозу, верховного представника Євросоюзу із загальної зовнішньої політики і політика безпеки Хавьера Солани, а також представників Всесвітнього банку

На саміт до Бухареста прибули близько 60 глав держав і урядів, що зробило його найбільш представницьким в історії НАТО.

Фото Reuters

"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «Саміт НАТО в Бухаресті: безкомпромісна Меркель і засмучений Буш (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі