понеділок, 26 травня 2008 11:11

Росіяни вважають Севастополь "від початку російським містом" і підтримують Лужкова

Росіяни вважають Севастополь "від початку російським містом" і підтримують Лужкова
Долю Юрія Лужкова, недавно оголошеного персоною нон-грата на Україні, можуть розділити 68% громадян Росії. Як свідчать результати опитування ВЦДГД, саме така кількість росіян розділяє думку мера Москви щодо Севастополя, повідомляє "Комерсант".

Нагадаємо, на минулих недавно урочистостях з нагоди 225-ліття Чорноморського флоту РФ в Севастополі мер Москви Юрій Лужков закликав поставити питання про повернення цього міста Росії.

Після заяви мера Служба безпеки України заборонила йому в"їзд до країни. Лужков був звинувачений в здійсненні дій, які завдають шкоди національним інтересам України і її територіальної цілісності, і оголошений персоною нон-грата.

Тим часом, згідно опитування, права України на це місто визнають лише 5% росіян (статистична погрішність опитування 3,4%).

При цьому, 56% вважають, що "Севастополь від початку був російським містом", 7% оцінюють стратегічне значення міста, як місця основного базування російського флоту. 6% росіян більше всього цінують Севастополь як "місто російської військової слави". В той же час цілком на стороні Юрія Лужкова тільки 41% громадян. Серед них найактивніше позицію мера підтримали в обох російських столицях (по 55% в Москві і Санкт-Петербурзі), а також на селі (39%).

У містах з півмільйонним населення і вище ідею Юрія Лужкова розділили 48% громадян, а з населенням до 100 тисяч - 29%. 19% громадян Росії, згодні з думкою Лужкова, проте, поки не готові "піднімати проблему державної приналежності Севастополя ".

7% вважають, що Севастополь треба залишити Україні і більше не піднімати це питання, оскільки суперечка, на їх погляд, "нічого не дасть"

Не особливо потребують Севастополя тільки 5% громадян Росії. Проте вони вважають, що питання про його державну приналежність "слід піднімати в ситуаціях, коли потрібні способи тиску на Україну в інших важливих питаннях, таких, як ціни на газ і тому подібне".

У виборі між "хорошими відносинами Росії і України" і поверненням Севастополя, росіяни віддають перевагу останньому.

31% вважають, що місто треба повертати собі, оскільки це "важливіше за хороші відносини з Україною".

Прагматичнішу позицію зайняли 21% росіян. Питання про приналежність Севастополя, на їх думку, російській стороні краще піднімати тільки у зв"язку з іншим питанням - про вступ України в НАТО.

Відмовитися від претензій на Севастополь заради збереження хороших відносин з Україною готові 18% росіян.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни вважають Севастополь "від початку російським містом" і підтримують Лужкова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

52

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі