середа, 06 липня 2011 19:43

Росія просить Україну передати їй в аренду полігон

Росія просить Україну передати їй в аренду полігон

Російська сторона просить Міністерство оборони України передати їй в оренду полігон "Нитка".

"Сьогодні ми розглядали (на двосторонній зустрічі з міністром оборони України Михайлом Єжелем - ІФ) питання, пов'язане з полігоном "Нитка". Я зі свого боку буквально кілька днів тому підписав звернення на ім'я міністра оборони України з проханням передати "Нитку" нам в оренду або якимось іншим чином для того, щоб ми могли готувати палубну авіацію", - повідомив міністр оборони Росії Анатолій Сердюков на прес-конференції за підсумками 60-го засідання Ради міністрів оборони країн СНД.

Він підкреслив, що найближчим часом це питання буде вирішено позитивно.

У свою чергу, міністр Єжель зазначив, що питання використання полігону "Нитка" зараз вирішується.

"Що стосується полігону "Нитка", то нами включено "зелене світло" для використання пілотами (російських - ІФ) палубної авіації злітно-посадкової смуги на полігоні "Нитка" у повному обсязі. Ми домовилися також в двосторонньому форматі з приводу питання відшкодування тих витрат, які вже були зроблені. Це перерахування грошей", - сказав він в інтерв'ю українським журналістам.

У цілому Єжель назвав зустріч з Сердюковим конструктивною.

"Що стосується подальшого використання полігону "Нитка", то я сподіваюся, ми знайдемо взаємовигідну формулу ...", - сказав він, відповідаючи на питання з приводу вигоди для України в результаті використання російською стороною полігону "НИТКА".

Міністр підкреслив, що з цього Україні буде отримувати орендну плату і не міститиме той персонал, який сьогодні обслуговує систему "Нитка".

"Нитка" - це наземний випробувальний тренувальний авіаційний комплекс, знаходиться в Криму на аеродромі Саки. Призначений для відпрацювання техніки зльоту і посадки літака на авіаносці. Він являє собою аеродром зі сталевим льотним полем у вигляді корабельної палуби, обладнаний трампліном і аерофінішерами. Його габарити еквівалентні параметрам льотної палуби авіаносного крейсера "Адмірал Кузнєцов". Полігон знаходиться в експлуатації з 1982 року.

Росія щорічно платила Україні $ 500 тис. за його оренду, а також повністю за свій рахунок і своїми силами ремонтувала все його обладнання. До 2008 року на тренажері регулярно проходили навчання льотчики 279-го корабельного винищувального авіаполку (аеродром базування Сєвєроморськ-3). У вересні 2009 року українська сторона відмовилася допустити російських пілотів на полігон, мотивувавши це технічними причинами.

Полігон "Нитка" використовується Російською Федерацією на підставі Угоди між урядами України і Росії про його використання від 7 лютого 1997 року, яка була ратифікована Україною у 2004 році.

26 грудня 2010 українські та російські військові експерти обговорили питання розрахунку за використання полігону "Нитка" російською стороною в 2007 і 2010 роках і порядок його використання в 2011 році. Крім того, сторони домовилися про коригування договору щодо використання цього полігону і підготовці проекту протоколу про внесення змін до угоди між урядами України і РФ про використання полігону, який був підписаний в 1997 році.

25 березня 2011 Міністерства оборони України і Російської Федерації домовилися підготувати зміни до угоди про використання комплексу "Нитка" до 30 червня. Єжель заявив, що в оновленій угоді буде розширена база літальних апаратів, які будуть використовуватися на тренажерному полігоні "Нитка". Помічник міністра Сергій Близнюков уточнив, що, відповідно до чинної угоди, на цьому комплексі можуть використовуватися лише літаки "Су", а після внесення змін це може бути будь-який літальний апарат. Він також додав, що в оновленій угоді буде визначена схема грошової оплати російською стороною за користування українським полігоном, і заявив, що "для української сторони ці зміни вигідні".

Зараз ви читаєте новину «Росія просить Україну передати їй в аренду полігон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі