вівторок, 27 травня 2008 12:33

Росія підвищила експортну ставку на нафту до 398 доларів за тонну

Росія з 1 червня 2008 р підвищує ставку вивізного митного збору на сиру нафту на 58 дол - до 398,1 дол/тонну. Відповідну постанову підписав прем"єр-міністр РФ Володимир Путін.

Згідно з постановою уряду від 22 травня 2008 р (N378) "Про затвердження ставок вивізних митних зборів на нафту сиру і на окремі категорії товарів, що вироблені з нафти, вивозяться з території Російської Федерації за межі держав - учасників угод про Митний союз", ставка мита на світлі нафтопродукти складе 280,5 дол/т, на темних - 151,1 дол/т.

Нагадаємо, з 1 квітня 2008 р розмір експортного мита на нафту в Росії був встановлений в 340,1 дол/т. Експортне мито на світлі нафтопродукти складало 241,4 долт, на темні - 130,1 дол/т.

398 доларів - рекордний рівень експортного мита на сиру нафту. Традиційно даний показник розраховується, виходячи з даних моніторингу за середньою ціною нафти Urals.

Як відомо, Україна практично відразу ж після вступу до Світової організації торгівлі (СОТ) увійшла до робочої групи з приєднання Росії до СОТ.

Директор інформбюро по приєднанню РФ до СОТ Олексій Портанський, коментуючи рішення України, констатував: "Ми не чекали такого рішення".

Не виключено, що Україна як член СОТ вимагатиме від Росії виконання ряду умов, серед яких може бути і відміна екпортних мит на нафту, до чого РФ абсолютно не готова.

"Зрозуміло, російські парламентери наполягатимуть на тому, щоб Україна підтримала умови, вже узгоджені з головними парламентерами - ЄС і США. Якщо виставлятимуться істотні додаткові вимоги (наприклад, відміна експортних мит на нафту), ми доводитимемо їх неприйнятність", - заявив пан Портанський, повідомляє РБК-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Росія підвищила експортну ставку на нафту до 398 доларів за тонну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі