вівторок, 16 червня 2009 15:12

Росія не допустила продовження мандату місії ООН в Закавказзі

Росія не допустила продовження мандату місії ООН в Закавказзі
Застосувавши право вето, Росія не допустила продовження мандату місії ООН в зоні грузино-абхазського конфлікту. Таким чином, повноваження миротворчої операції ООН, установленої Радою Безпеки в 1994 році, закінчилися опівночі з 15 на 16 червня.

Постійний представник Росії Віталій Чуркін використав право вето після того, як на голосування був поставлений проект резолюції, підготовлений сім"ю членами Ради Безпеки, включаючи Францію, Велику Британію і США, що передбачає технічне продовження місії на 2 тижні. Заперечення російського представника викликало посилання на резолюцію Ради Безпеки 1808 від 15 квітня 2008 року - останню, в якій міститься згадка про територіальну цілісність Грузії. Віталій Чуркін заявив, що "вся відповідальність за згортання оонівської присутності в Закавказзі лягає на наших партнерів".

За ухвалення резолюції голосувало 10 членів Ради. 4 члени Ради Безпеки утрималися.

Таким чином, після розпаду Радянського Союзу Росія вже шість разів використовувала право вето в Раді Безпеки, передостанній - 11 липня 2006 року, коли вона разом з Китаєм не допустила ухвалення резолюції, що осуджує владу Зімбабве, повідомляє Грузия Online.

Зараз ви читаєте новину «Росія не допустила продовження мандату місії ООН в Закавказзі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі