четвер, 15 листопада 2018 20:23

"Російські ракети до США долетять тільки з Чукотки, а Європі вони справді загрожують" - експерт

"Російські ракети до США долетять тільки з Чукотки, а Європі вони справді загрожують" - експерт
"США - наш історичний союзник, так буде і надалі. Але бути союзником - це не означає бути васалом. Ми не повинні бути залежними від них у військовій сфері", - заявив Еммануеть Макрон. Фото: Главком

Європа критично залежна від Америки у питаннях безпеки.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить експерт з міжнародних відносин Микола Бєлєсков, коментуючи ініціативу президента Франції Еммануеля Макрона створити військові сили Європейського Союзу.

"ЄС взагалі не має ударного озброєння. У Євросоюзу суттєві проблеми з транспортною авіацією. Миротворчу місію в Африці, де треба боротися з місцевими племенами, Європа може провести сама. Але у високоінтенсивній війні на європейському континенті без підтримки США буде дуже важко. Прагнення США вийти з угоди про ядерне озброєння ставить під загрозу в першу чергу європейські країни. Російські ракети можуть загрожувати Америці, лише якщо їх розмістять на Чукотці. А до Європи вони долетять дуже просто", - пояснює міжнародник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Український Наполеон допоможе нам перемогти у війні" - політолог

На його думку, реалізувати ідею європейських військових сил можна двома шляхами.

"Макрон пропонує міжурядову співпрацю європейських країн. Кожна держава має свої збройні сили та координує дії з іншими. Це простий та реалістичний варіант. Другий шлях - створення єдиною європейської армії. Формування генштабу ЄС. Передання повноважень щодо безпеки новим міжнаціональним органам. Жоден уряд на це не піде.
Україна може проявити себе у нових військових силах Європи. Наприклад, можемо надавати транспортну авіацію. Але на ситуацію на Донбасі це суттєво не вплине", - додає Микола Бєлєсков.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Європі треба сформувати свої військові сили. Так вона буде незалежною від США і зможе сама приймати рішення у сфері безпеки.

Зараз ви читаєте новину «"Російські ракети до США долетять тільки з Чукотки, а Європі вони справді загрожують" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі