неділя, 25 грудня 2022 05:30

Різдво-2022: головні традиції святкування
6

25 грудня більшість християн як західного, так і східного обряду святкують Різдво. Українці на державному рівні його святкуватимуть ушосте. До 2017-го в Україні офіційно відзначали лише Різдво 7 січня. Однак відтоді святкуємо щороку й 25 грудня.

Це одне з головних християнських свят, присвячене диву народження Ісуса Христа у Віфлеємі. Цьогоріч святкувати Різдво 25 грудня дозволила й Православна церква України, передає Gazeta.ua.

Різдво відзначають на честь народження у Віфлеємі Сина Божого в Діви Марії. Звістку про народження Ісуса Христа пастухам принесли ангели. Пізніше до немовляти прийшли волхви-мудреці зі Сходу, які з легенд заздалегідь знали про появу Месії. Дорогу до міста їм вказала яскрава зірка.

Сцена народження Христа в печері, у якій ховали худобу від негоди, стала головним символом свята, тому нині храми оформляють яслами з Ісусом, святими Дівою Марією і Йосипом, пастухами й домашніми тваринами.

Святкування Різдва починається ввечері 24 грудня, коли вся родина збирається за столом. Після появи на небі першої зірки можна починати святкову трапезу. Стіл на Різдво накривають без жирної їжі та алкоголю. Обов'язкове місце займає кутя – традиційна страва з відварених злаків, куди додають також мед, мак і горіхи.

Сцена народження Христа у печері, в якій ховали худобу від негоди, стала головним символом свята
Фото: pixabay.com
Одним з символів свята є вінок
Одним із символів свята є вінок
Одним з символів свята є вінок
Одним з символів свята є вінок

Традиції святкування:

Для вірян Різдво є більшим святом, ніж Новий рік. Основним символом Різдва у західному обряді є вінок з ялинових гілок. Ним прикрашають вхідні двері або обідній стіл. Ще одним незмінним атрибутом свята є свічки. Найчастіше для Різдва використовують червоні або білі. Їх запалюють біля каміна, на вікні або під час вечері.

Різдву передує Адвент – період посту та покаяння. Символами Адвенту також є свічки. Запалювати їх заведено щонеділі Адвенту, до кінця цього періоду на вінку горять усі чотири свічки. Вони символізують пори року, а вінок – річний цикл.

Ще одним атрибутом Адвенту є календар. Він дозволяє відстежити кількість днів, що залишилися до Різдва. У сучасному світі до адвент-календаря для дітей кладуть частування, подарунки або завдання, виконавши які можна отримати сюрприз. Такі самі календарі з подарунками є і для дорослих.

Святкують Різдво протягом восьми днів, вони утворюють Октаву Різдва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Москва не підтримала переходу: чому українці святкують Різдво 7 січня

На 26 грудня випадає свято святого мученика Стефана, 27 грудня святкується пам'ять святого апостола та євангеліста Івана Богослова, 28 грудня – Невинних Немовлят Вифлеємських. Святкування триває і після Октави, до свята Хрещення, яке святкують через тиждень після Богоявлення. Весь цей час духовенство одягається в одяг білого кольору.

Різдво – це сімейне свято, яке заведено проводити в колі рідних і близьких. Віряни відвідують службу в Різдвяний Святвечір, який передує святу.

Різдвяного ранку треба шукати подарунки під подушкою. Вважається, що їх приносить Санта Клаус (Святий Миколай). Він встигає рознести всі подарунки за одну ніч, пересуваючись на санях, запряжених оленями. Проникає до будинків через димар. Санта має ельфів-помічників.

На різдвяний стіл подають запечену індичку з різними соусами або гуску з яблуками й капустою.

Святвечір християни відзначають в останній день перед Різдвом. Тоді завершується Різдвяний піст. Дата святвечора залежить від того, коли вірянин святкує Різдво: 25 грудня чи 7 січня. Більшість християн як західного, так і східного обряду Святвечір відзначають 24 грудня.

Зараз ви читаєте новину «Різдво-2022: головні традиції святкування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі