четвер, 23 травня 2013 15:36

Рік тому загинув Герой України Борис Возницький
5

Фото: Фото: Ольга Швед

У Львові відзначили роковини смерті Героя України Бориса Возницького, рятівника замків, багатолітнього директора Львівської галереї мистецтв. На Личаківському цвинтарі, де похований покійний, зібралися родина, працівники галереї, представники від влади та львівська інтелігенція.

Борис Григорович похований на полі Почесних поховань одразу біля входу на Личаківський цвинтар. 23 травня 2012 року близько 9.00 Герой України 86-річний Борис Возницький у службовому авто "жигулі" потрапив у аварію в селі Печенія Золочівського району на Львівщині. За попередньою версією ДАІ, у нього стався серцевий напад, він не зміг керувати машиною. Назустріч їхала маршрутка Під'ярків — Львів. Її водій побачив, що "жигулі" їде прямо на нього, водій не подає ознак життя. Різко загальмував — авто вдарилося в автобус, з'їхало в кювет. Ніхто з пасажирів не постраждав.

Борис Возницький мертвий лежав на кермі свого автомобіля.

На роковини прийшов Всеволод Трофим'юк, 87 років, земляк Бориса Возницького.

"Він мав таку жагу до життя, що вона його спалила. І вчився, і працював. Скільки енергії у людині було, що не знав куди її дівати. Але на роботі перерозтратив свої сили, служив без останку культурі, мистецтву", - втирає сльози чоловік.

Через кілька місяців після смерті, Львівську галерею мистецтв очолила донька Борига Григоровича Лариса Разінкова-Возницька, яка до цього працювала реставратором. За цей рік вона завершила разом із реставраторами та працівниками галереї розпочаті справи батька. Батальні картини кінця XVII століття італійського художника Мартіно Альтомонте виставили для огляду у Золочівському і Олеському замках. Твори Пінзеля показали у Паризькому луврі. У Палаці Потоцьких пройшли виставки коштовностей та історичних знахідок фонду "Платар".

Місяць тому ім'я Возницького присвоїли галереї мистецтв. Бориса Григоровича вважали одним із найбільших знавців музейної справи в країні. Він народився 16 квітня 1926 року в селі Ульбарів Волинського воєводства, тепер Дубенський район на Рівненщині. У роки Другої світової війни служив спочатку в штрафній роті радянської армії, тоді був зв'язковим УПА. Закінчив Ленінградську академію мистецтв. З 1960 року працював у Львівській картинній галереї. Лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка, академік Української академії мистецтв, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв від ЮНЕСКО. Був ініціатором створення туристичного маршруту "Золота підкова", до якого увійшли Олеський, Золочівський, Підгорецький і Свірзький замки на Львівщині. Відкрив світові ім'я скульптора Івана Георга Пінзеля. Заснував п'ять музеїв у Львові. Жив сам у квартирі в центрі Львова.

Зараз ви читаєте новину «Рік тому загинув Герой України Борис Возницький ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі