четвер, 24 квітня 2008 08:49

РБ ООН не ухвалила рішення щодо Грузії: країни ЄС поза рамками ООН засудили РФ

Велика Британія, Німеччина, США і Франція звернулися до РФ із закликом "скасувати або не виконувати" її рішення про зближення з невизнаними республіками Абхазія і Південна Осетія. Росія не була проінформована про підготовку документа.

Зазначимо, що ця заява була схвалена поза рамками ООН. Річ у тому, що безпосередньо на засіданні Радбеза ООН в Нью-Йорку ніяких рішень про ситуацію в Грузії так і не було ухвалено.

Відповідаючи на питання журналістів після закінчення закритого засідання Радбеза, офіційний представник Росії Віталій Чуркін назвав вимоги Лондона, Берліна, Вашингтона і Парижа "надмірними" і зазначив, що Росія їх не виконуватиме.

За словами Чуркіна, політика Москви не означає дипломатичного визнання невизнаних республік і не має на увазі розширення військової співпраці з ними.

"Наші кроки робляться виключно в рамках міжнародного права", - заявив представник Росії в ООН.

Тим часом, міністр закордонних справ Грузії Давид Бакрадзе подякував країнам, що підписали комюніке. За словами міністра, ці країни розділяють думку, що російська політика "створює загрозу миру і стабільності не тільки в зоні конфлікту, але і в регіоні".

Повідомляється, що перед початком засідання Радбеза, Бакрадзе зустрівся з держсекретарем США Кондолізою Райс, яка заявила про підтримку Сполученими Штатами принципу територіальної цілісності і суверенітету Грузії.

"Ми підтримуємо зусилля Грузії, покликані добитися того, щоб населення Абхазії і Південної Осетії повністю відчувало себе частиною Грузії", - заявила Райс.

"І ми украй стурбовані недавніми кроками Російської Федерації, що були зазначені в президентському розпорядженні", - додала вона.

За словами Райс, є питання, які Москва і Тбілісі повинні врегулювати між собою в двосторонньому порядку, без втручання будь-кого ще.

У свою чергу Бакрадзе сказав, що американська підтримка допоможе Грузії подолати проблеми, "створені недавніми односторонніми кроками Росії, які ми розглядаємо як дуже небезпечні і провокаційні".

За декілька годин до засідання Радбеза ООН грузинська сторона розповсюдила відеозапис, який, на думку Тбілісі, підтверджує, що грузинський безпілотний літак був збитий 20 квітня над Абхазією російським винищувачем.

Росія заперечує свою причетність до цього інциденту. Командування ВВС Росії і влада Абхазії запевняють, що літальний апарат збили сили ППО самопроголошеної республіки.

Як повідомляє Інтерфакс, також за декілька годин до початку засідання президент Грузії Михайло Саакашвілі виступив з телезверненням до народу. Він звинуватив Росію в агресивних діях проти Грузії і спробах порушення її територіальної цілісності.

"У цих умовах всі наші у відповідь дії будуть засновані на наступних принципах: ми не поступимося і захистимо територіальну цілісність Грузії, для захисту демократичних завоювань ми продовжимо дипломатичну роботу з нашими друзями і союзниками, щоб створити гарантії безпеки Грузії", - сказав Саакашвілі.

Він заявив, що "над Абхазією літали, літають і літатимуть грузинські літаки, які не представляють небезпеки населенню і є неозброєними".

"Грузинські літаки літатимуть над територією Грузії. І нікому немає справи, у тому числі і в наший сусідній Росії, до того, де і як літають наші літаки. Ми попередили ООН і маємо намір і в майбутньому здійснювати без обмеженні такі звичайні обльоти, які забезпечують нашу безпеку", - зазначив президент Грузії.

Саакашвілі знов заявив, що проти Грузії була "зроблена неприкрита агресія" і грузинський неозброєний літак збив в Абхазії російський винищувач МИГ.

Нагадаємо, що минулого тижня президент Росії Володимир Путін дів доручення уряду розробити заходи для надання наочної допомоги населенню невизнаних республік Абхазія і Південна Осетія.

Минулого тижня Грузія стала вимагати скликання екстреного засідання Ради безпеки ООН, на якому мала намір ініціювати обговорення ситуації в регіоні конфлікту.

21 квітня, прохання Грузії про скликання екстреного засідання Радбеза щодо ситуації в зоні грузино-абхазького конфлікту було задоволено в Раді безпеки ООН, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «РБ ООН не ухвалила рішення щодо Грузії: країни ЄС поза рамками ООН засудили РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі