четвер, 11 липня 2024 14:50

Рада знову розгляне проект закону про скасування переходу на літній час в Україні

Рада знову розгляне проект закону про скасування переходу на літній час в Україні
В Україні діє київський час з переведенням щорічно годинникової стрілки. Фото: anncapictures

Верховна Рада найближчого пленарного тижня розгляне у другому читанні проект закону про скасування переходу на літній час в Україні.

Проект передбачає фіксацію зимового часу. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк в Telegram.

"Згідно попереднього порядку денного на найближчому пленарному тижні Рада розгляне вже у другому читанні законопроект спікера №4201, який передбачає скасування в Україні переходу з літнього на зимовий час і навпаки", - написав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли переводити годинник на зимовий час в Україні

Зараз Україна переходить на літній час відповідно порядку обчислення часу, що діє в країнах Європи. Перехід регулюється постановою Кабміну 1996 року. Літній час застосовують у більшості країн Заходу, у тому числі в ЄС, США та Канаді. Малорозвинені країни не переводять годинники.

В Україні діє київський час з переведенням щорічно годинникової стрілки:

• в останню неділю березня о 3 годині на 1 годину вперед;
• в останню неділю жовтня о 4 годині на 1 годину назад.

Верховна Рада ухвалила законопроект №4201 у першому читані у березні 2021 року. Але потім законопроект відправили на повторне друге читання.

Згідно з документом, на території України обчислення часу здійснюється за київським часом, що є єдиним для всієї території України.

Автор проекту спікер парламенту Руслан Стефанчук раніше заявляв, що Верховна рада повернеться до розгляду проекту. Він хотів би, щоб Україна залишилася на зимовому часі. При цьому він говорив, що дискусія буде вестися відповідно до рішень Європейського Союзу.

Зараз ви читаєте новину «Рада знову розгляне проект закону про скасування переходу на літній час в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі