понеділок, 02 липня 2012 16:33

П'ять нових об'єктів поповнили список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО
6

На засіданні 36-ї сесії Комітету Всесвітньої спадщини в Петербурзі до списку були включені прикраси сільських будинків в Хельсінгланд (Швеція), прибережні ландшафти Каріока між горами і морем (Ріо-де-Жанейро, Бразилія), пам'ятник кам'яного століття в Чатал-Хююку (Туреччина ), гірничодобувні комплекси Валлонії (Бельгія) і гірський ланцюг західних Гхат (Індія).

Прикраси сільських будинків в провінції Хельсінгланд в Швеції представлені групою з семи дерев'яних будинків на сході країни, вони відображають розквіт місцевих традицій дерев'яного зодчества, що сягають корінням доби Середньовіччя. Об'єкт свідчить про добробут незалежних землеробів 19-го століття, які вкладали своє багатство в будівлю великих нових будинків з вишуканими прикрасами або просторими приміщеннями для проведення урочистостей.

Автор: Фото: pixgallery.com
  Хельсінгланд
Хельсінгланд

Прибережні ландшафти Каріока між горами і морем в Ріо-де-Жанейро включають в себе найвищі гірські вершини національного парку Тіхука та морське узбережжя. Тут з'єднуються основні природні елементи, які допомагали розвитку міста: ботанічні сади, засновані в 1808 році, гора Корковаду зі знаменитою статуєю Христа-Спасителя, а також пагорби навколо затоки Гуанабара і великі ділянки вздовж бухти Копакабана.

Автор: Фото: allposters.fr
  Ландшафти Каріока
Ландшафти Каріока

Пам'ятник кам'яного віку в Чатал-Хююку (Туреччина) - об'єкт, що включає в себе два пагорба в південній частині Анатолійського плоскогір'я. Більш високий, східний пагорб, зберігає 18 культурних шарів неоліту - орієнтовно з 7400-го по 6200-й рік до н.е. У цих шарах були виявлені настінний живопис, рельєфні прикраси, скульптури та інші сліди художньої творчості. Знахідки західного пагорба відображають зміну культурних традицій в Бронзовому столітті (приблизно з 6200 з 5200 рік до н.е.).

Автор: Фото: mirf.ru
  Чатал-Хююку
Чатал-Хююку

Найважливіші гірничодобувні комплекси Валлонії в Бельгії об'єднує чотири гірничодобувних комплексу, які перетинають Бельгію зі сходу на захід. Ця пам'ятка включає найкращим чином збережені вугільні шахти країни, побудовані з початку 19-го по другу половину 20-го століття.

Автор: Фото: article.wn.com
  Гірничодобувні комплекси Валлонії
Гірничодобувні комплекси Валлонії

Гірський ланцюг західних Гхат в Індії, поповнила список Всесвітньої спадщини, має ряд геоморфологічних особливостей. Екосистеми її високогірних лісів роблять вплив на погодні умови в Індії, схильні до дії мусонів. Пом'якшуючи тропічний клімат регіону, західні Гати являють собою один з найяскравіших зразків мусонній системи на планеті.

Автор: Фото: tambdimati.com
  Гірський ланцюг західних Гхат в Індії
Гірський ланцюг західних Гхат в Індії

Зараз ви читаєте новину «П'ять нових об'єктів поповнили список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі