четвер, 10 жовтня 2024 10:40

Захиститися від Трампа: аналітики пропонують створити "банк НАТО"

Захиститися від Трампа: аналітики пропонують створити "банк НАТО"
Аналітики пропонують створити "банк НАТО" для оборонних потреб. Фото: gettyimages.com

Європа, Велика Британія та Україна мають терміново "захистити" свою колективну безпеку від кандидата у президенти США республіканця Дональда Трампа.

Для цього слід створити "банк НАТО", щоб фінансувати оборонні витрати. Про це йдеться у доповіді британського та німецького аналітичних центрів, повідомляє The Guardian.

На думку аналітиків, країнам ЄС доведеться визнати, що, якщо Трамп переможе на президентських виборах, то він може швидко скоротити витрати США на оборону в Європі. Він також може спробувати нав'язати Україні невигідну мирну угоду з Росією та навіть повністю вийти із НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент Фінляндії заявив про формування НАТО для захисту від РФ

Це матиме величезні наслідки для обміну розвідданими та життєздатності статті 5 - ключового положення НАТО про колективну самооборону.

У доповіді зазначається, що країни Альянсу повинні підтримати створення союзницької багатосторонньої кредитної установи на практиці "банку НАТО", щоб пом'якшити наслідки другого ймовірного президентства Трампа.

Це допомогло б країнам-членам НАТО заощаджувати гроші на закупівлі оборонного обладнання, пропонуючи вигідні умови кредитування та триваліші терміни погашення.

Банк може фінансуватися коштом початкових внесків членів НАТО в обмін на статутний капітал.

Колишній державний секретар США Майк Помпео розповів, що "мирний план" Дональда Трампа в разі його перемоги на президентських виборах може передбачати збільшення військової допомоги Україні та її членство в ЄС і НАТО.

На думку ексдержсекретаря США, немає "жодних доказів" того, що Трамп у разі обрання президентом схилятиме Україну до капітуляції.

Зараз ви читаєте новину «Захиститися від Трампа: аналітики пропонують створити "банк НАТО"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі