пʼятниця, 27 червня 2008 15:34

П"ять міжнародних авіакомпаній оштрафували на півмільярда доларів

Представники міністерства юстиції США повідомили, що п"ять міжнародних авіакомпаній заплатять штраф в більш ніж півмільярда доларів за цінову змову у сфері вантажних перевезень.

Альянс Air France - KLM виплатить більшу частину штрафу - 350 млн доларів. Іншу суму розділять Cathay Pacific, SAS і Martin Air.

Штраф став підсумком великомасштабного розслідування щодо принципів формування цін на вантажні перевезення у різних авіакомпаніях.

Керівництво авіаперевізників звинувачують в узгодженні цін на рейси вантажних літаків, на яких доставлялася електроніка, одяг, медикаменти та інші продукти.

У заяві американського Мін"юсту наголошується, що стягнення з Air France - KLM є другим за величиною з будь-коли накладених, і підкреслюється, що авіакомпанії погодилися надати допомогу в розслідуванні, яке ще продовжується.

Цей штраф стане ударом для компаній, які й так зазнають рекордні збитків через високі ціни на авіапаливо. Так, глава Міжнародної асоціації повітряного транспорту IATA Джованні Бізіньяні заявив, що 2007 для індустрії був першим прибутковим роком після декількох кризових років. Але після стрибка цін на сиру нафту перевізники пригадали "чорний 2001".

Як відомо, 26 червня світові ціни на нафту впритул наблизилися до відмітки 140 доларів за барель, збільшившись більш ніж на 5 доларів. Під час торгів котирування на декілька хвилин переходили відмітку в 140 доларів.

Збільшення вартості гасу майже удвічі з травня минулого року - серйозна, але, на жаль, не єдина проблема індустрії. Є ще спад економічної активності, перш за все, в США, а також затримка з постачаннями авіалайнерів - як європейським авіабудівним концерном Airbus, так і американським Boeing, через що авіакомпанії-замовники несуть додаткові витрати, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «П"ять міжнародних авіакомпаній оштрафували на півмільярда доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі