пʼятниця, 23 квітня 2010 12:16

Путін змусив Бакієва написати заяву про відставку - ЗМІ

Путін змусив Бакієва написати заяву про відставку - ЗМІ

Екс-президент Киргизії Курманбек Бакієв заявив на прес-конференції в Мінську, що насправді він написав заяву про відставку під зовнішнім тиском. За словами Бакієва, йому погрожували "ті, хто захопив владу в результаті військового перевороту". Він закликав світову спільноту не визнавати тимчасовий уряд народної довіри на чолі з Розою Отунбаевою, сформований після перевороту.

Водночас агентство "БелТА" повідомило, що Бакієв оголосив про відставку "за рекомендацією Путіна". Бакієв зазначив, що не має в своєму розпорядженні даних про причетність до перевороту російських спецслужб, але визнав, що Кремль був незадоволений зовнішньополітичною лінією Киргизії, зокрема, рішенням зберегти американську базу в аеропорту "Манас".

Незважаючи на те, що Бакієв не визнав своєї відставки, він не збирається повертатися до Киргизії в якості президента.

"Я зробив заяву про те, що не визнаю свою відставку, у зв"язку з тим, щоб була можливість країни повернутися в правове поле", - сказав Бакієв.

За даними "Інтерфаксу", Бакієв заявив, що рішення тимчасового уряду можуть бути згодом оскаржені, а для формування легітимної тимчасової влади необхідні відновлення роботи парламенту і допомога самого Бакієва.

Влада в Киргизії змінилася 7 квітня в результаті перевороту, який супроводжувався зіткненнями опозиції з місцевими силовиками. Курманбек Бакієв протягом тижня переховувався на півдні країни, а потім покинув Киргизію під прикриттям російських військовослужбовців, полетівши спочатку в Казахстан, а потім у Білорусію. 15 квітня було опубліковано заяву Бакієва про відставку, від якої він згодом відрікся.

Тимчасовий уряд Киргизії вже призначив дату парламентських виборів і референдуму щодо внесення змін до конституції країни. Проект конституції, яка обмежить владу президента, буде оприлюднений до кінця тижня.

Зараз Курманбек Бакієв знаходиться в Мінську, під захистом білоруської держави і особисто Олександра Лукашенка. У заяві від 21 квітня білоруський президент не виключив, що Бакієв залишиться жити в Білорусії. У Киргизії на поваленого президента і його родичів заведені кримінальні справи про корупцію, розтрати і загибелі людей в акціях протесту.

Lenta.ru, РИА "Новости", "Интерфакс"

Зараз ви читаєте новину «Путін змусив Бакієва написати заяву про відставку - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі