пʼятниця, 16 січня 2009 11:21

Путін готує "ефектний фінал" за участю Тимошенко

Путін готує "ефектний фінал" за участю Тимошенко

Володимир Путін намагається провести вирішальний бій у газовій війні на своїй території: у суботу він хоче в Москві домовитися про умови транзиту з українським прем"єром Юлією Тимошенко, а після оголосити про домовленості запрошеним представникам країн-споживачів.

Про такий "ефектний фінал" газового конфлікту, запланований в Кремлі, пише газета "Ведомости".

Як пише видання, адміністрація президента Росії розсилає запрошення на саміт главам держав і урядів — споживачів і транзитерів російського газу, у тому числі Білорусії, України, Молдови і країн Євросоюзу. Перед початком газового саміту, як назвали його організатори, запланована зустріч Путіна і Тимошенко.

"Передбачається, що вони обговорять поновлення постачань у Європу й оголосять про схему решті запрошених, повідомило джерело в Кремлі", - пише видання.

"Із учорашніх заяв Путіна і підлеглих Тимошенко можна зрозуміти, що саме вони запропонують один одному для відновлення транзиту. Обоє пропонують створити міжнародний консорціум за участю європейців, що займеться постачаннями газу в Україну", - відзначають "Ведомости".

Правда консорціум мається на увазі різний.

Путін заявив, що консорціум має зайнятися постачаннями технологічного газу (6,5 млрд куб. м на рік), без якого, як заявляє Київ, неможливо відновити транзит. Консорціум продасть Україні цей газ, пояснив Путін на зустрічі з керівником Eni Паоло Скароні і відразу запропонував йому приєднатися.

Україна пропонує інший консорціум — для закупівель всього експортного газу "Газпрому", що йде транзитом по території України (понад 100 млрд куб. м на рік).

У п"ятницю Тимошенко може обговорити це з представниками Євросоюзу, говорить її радник Олекса Гудима: створити міжнародну компанію, що буде купувати газ у "Газпрому" на кордоні України і Росії і потім самостійно стежити за його транзитом.

У "Газпрому" не буде газу для цієї компанії, усе паливо законтрактоване, парирував представник компанії Сергій Купріянов, якого цитують "Ведомости".

Що стосується постачань газу в Україну, то вона з цим не поспішає.

"Києву навіть вигідно затягти переговори, вважає чиновник з оточення Ющенка: за I квартал Росія пропонує платити по $450 за 1000 куб. м (нинішня ціна для Словаччини), а потім перейти на європейську формулу з подальшим зниженням слідом за нафтовими котируваннями; простіше відразу дочекатися II кварталу. Заводи через кризу і так затоварені, їм дорогий газ не потрібен, а населенню поставляється газ, добутий в Україні, продовжує він", - пише газета.

Зараз ви читаєте новину «Путін готує "ефектний фінал" за участю Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі