вівторок, 24 червня 2008 07:42

Проти Ірану введено нові санкції

ЄС прийняли ряд санкцій відносно Ірану з метою змусити Тегеран відмовитися від планів по збагаченню урану. Таке рішення ухвалене в понеділок на засіданні Ради ЄС в Люксембурзі.

Відповідно до введених санкцій в європейських банках будуть заморожені рахунки найбільшої фінансової установи Ірану - банка Melli Iran.

Європейські чиновники вважають, що банк обслуговує іранські відомства і підприємства, що займаються ракетними і ядерними розробками.

Санкції ЄС прийняті у зв"язку з відмовою Ірану зупинити роботи зі збагачення урану. Захід побоюється, що збагачення урану є частиною іранських розробок ядерної зброї, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Тегеран наполягає, що іранська ядерна програма носить мирний характер.

Минулого тижня комісар Євросоюзу зі зовнішній політиці Хавьер Солана передав керівництву країни пакет нових пропозицій з врегулювання іранської ядерної проблеми.

Проте відповіді на пропозиції єврокомісар не отримав.

У ЄС вже діють санкції, що забороняють продавати Ірану технології і устаткування, пов"язані з ядерною енергетикою.

Захід пропонує Ірану відмовитися від збагачення урану в обмін на зняття економічних санкцій, і залишає за країною право будувати власні АЕС, паливо для яких поставлятимуть з-за кордону.

Про неприпустимість того, щоб Іран отримав ядерну зброю, заявив в понеділок президент Франції Ніколя Саркозі.

Виступаючи перед депутатами кнесета (парламенту) Ізраїлю, де він знаходиться з візитом, Саркозі сказав, що весь Європейський союз стурбований іранською ядерною програмою. "Ядерний Іран неприйнятний, він неприйнятний для Франції", - підкреслив президент, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Проти Ірану введено нові санкції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі