субота, 27 січня 2024 06:14

Спецтема: Війна Росії проти України

Припинення вогню піде на користь Росії - ISW

Припинення вогню піде на користь Росії - ISW
В Україні тривають бойові дії на різних ділянках фронту. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Будь-яке припинення вогню під час російської агресії проти України піде на користь РФ.

До такого висновку дійшли експерти Інституту вивчення війни, проаналізувавши зібрані дані та заяви публічних російських осіб, йдеться у новому огляді ISW.

Аналітики зазначають, що російські вимоги щодо українського "нейтралітету" і мораторію на розширення НАТО завжди були і залишаються одним з головних виправдань вторгнення Володимира Путіна в Україну. Будь-яка гіпотетична поступка щодо цих вимог означала б серйозний стратегічний і риторичний відступ з боку Путіна, на який він навряд чи зважиться на цей час.

Росія вимагає, щоб Україна внесла зміни до своєї Конституції й вилучила зобов'язання щодо набуття членства в НАТО. Загарбники також вимагають від України не вступати до Європейського Союзу.

За словами аналітиків, вимоги щодо такого "нейтрального статусу" є метою десятилітніх зусиль Путіна, спрямованих на те, щоб вимагати змін у НАТО, які послабили б Альянс до такої міри, що він був би не в змозі стримувати або перемогти майбутню російську агресію у Східній Європі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У розвідці Німеччини сказали, чи змінить щось смерть Путіна

Путін навряд чи піде на поступки, оскільки він не припинить переслідувати свою мету контролювати Україну і послабити НАТО, якщо тільки не зазнає рішучої поразки.

Експерти зазначають, що російські публічні особи можуть імітувати зацікавленість у поступках щодо місця України в західних інституціях, намагаючись спонукати Захід до випереджувальних поступок щодо територіальної цілісності України.

У повідомленнях про відкритість Путіна до переговорів через негласні канали не згадується про готовність Росії відмовитися від будь-якої окупованої української території.

При цьому російські офіційні особи продовжують вказувати на те, що максималістські цілі Путіна не виключають анексії Росією окупованих українських територій або додаткових територіальних завоювань в Україні.

Вступ України до ЄС і НАТО є тривалим процесом, який не стане можливим одразу після будь-якого припинення вогню, досягнутого переговорами, і Росія може спробувати тимчасово вдавати згоду з цими вимогами, щоб якнайшвидше зміцнити контроль над окупованими територіями.

"ISW продовжує вважати, що будь-яке припинення вогню піде на користь Росії, надаючи їй час для відновлення і перегрупування для майбутніх наступальних кампаній з тими ж максималістськими цілями і подальшого територіального захоплення в Україні. Немає жодних підстав вважати, що Путін не відмовиться від будь-яких зобов'язань дозволити Україні інтегруватися в західні політичні, економічні та військові інститути, доки російські військові можуть переслідувати свої цілі, щоб не дати Україні це зробити", - йдеться у повідомленні.

Аналітики також нагадують, що Путін вже порушив попередні зобов'язання Росії не порушувати суверенітет і територіальну цілісність України, включно з Кримом, взяті в 1991 і 1994 роках.

Україна змінила стратегію війни проти Росії і відкрила другий фронт, пишуть західні ЗМІ.

Зараз бойові дії відбуваються безпосередньо на лінії зіткнення, а також на території РФ - це повністю змінює правила гри і завдає найбільше шкоди окупантам.

Зараз ви читаєте новину «Припинення вогню піде на користь Росії - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі